Δυτική ΕλλάδαΕιδήσειςΠολιτικήΤελευταία Νέα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρέος μας να στηρίζουμε τους πολίτες απέναντι στην ακρίβεια

«Κάθε προεκλογική περίοδος έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Είναι μια κάλπη εξαιρετικά κρίσιμη. Πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες πετύχαμε πολλά και το ερώτημα είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα κυλήσουμε πίσω. Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, κυρίως από την εισαγόμενη ακρίβεια, και δικό μου χρέος και της κυβέρνησης είναι να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται από ένα φαινόμενο που είχαμε να δούμε πολλές δεκαετίες σε αυτή την έκταση» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή που δίνει αυτή την ώρα στο MEGA, στην εκπομπή «MEGA Καλημέρα» και την Ελεονώρα Μελέτη.

«Θέλω να συγκρίνομαι με τον ίδιο μου το εαυτό. Η σύγκριση είναι αναπόφευκτο συστατικό της πολιτικής. Δύο πολιτικοί μπορούν να διεκδικήσουν να γίνουν πρωθυπουργοί. Είχα την τιμή να είμαι 4 χρόνια πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας ήταν 4 χρόνια πρωθυπουργός πριν από εμένα. Οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν τι πέτυχε η χώρα. Δεν είναι προσωπική αντιπαράθεση. Οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα, επιλέγουν και υποψήφιο πρωθυπουργό και γι’ αυτό και δημιούργησε σύγχυση η στάση του ΠΑΣΟΚ για τον περιβόητο άγνωστο «Χ»», είπε ο πρωθυπουργός.

«Σίγουρα η πολιτική είναι μια συγκριτική διαδικασία. Θα ήθελα η ψήφος και στο πρόσωπό μου και στο κόμμα του οποίου ηγούμαι να είναι θετική. Γι αυτό μιλάω για τον απολογισμό μας. Τονίζω τη συνέπεια λόγων και έργων» συμπλήρωσε.

«Ήθελα να εκτεθώ στις σκληρές ερωτήσεις ενός νέου κοριτσιού 25 ετών» είπε απαντώντας σε ερώτηση για την συνέντευξη που έδωσε στην youtuber Νεφέλη Μεγκ. «Πολλές φορές οι ερωτήσεις τους είναι ωμές και δεν συμβιβάζονται εύκολα με την απάντηση που θα τους δώσω. Σε αυτή την ηλικία είναι η κόρη μου. Το κάθε παιδί μου έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικό ενδιαφέρον για τα κοινά. Τα ακούω. Πολλές φορές έρχονται με ιδέες που δεν έχω σκεφτεί. Η μικρή μου κόρη μου είπε π.χ. ότι άλλες χώρες κάνουν πράγματα για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση. Εδώ οι γυναίκες έχουν ένα πρόσθετο κόστος που οι άνδρες δεν το έχουν. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Σύντομα θα κάνουμε ανακοινώσεις. Ήταν ιδέα της κόρης μου» είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα social media λέγοντας ότι «Το Τικ Τοκ είναι ένα εργαλείο το οποίο έχει πολύ μεγάλη δύναμη, γεννά και πολλά ερωτηματικά. Στο δικό μου κινητό δεν έχω την εφαρμογή και έχω απαγορεύσει σε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να την έχουν. Αλλά μου δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσω». Εντυπωσιακό πόσοι νέοι άνθρωποι βλέπουν και γίνονται αποδέκτες του μηνύματος μέσω του Τικ Τοκ».

Αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη για αυτό που έγινε στα Τέμπη – Οι πιο πολλές κρίσεις που διαχειριστήκαμε ήταν εισαγόμενες

«Αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη για αυτό που έγινε στα Τέμπη» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός. «Ανέλαβα το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί. Υπάρχει ένα ερώτημα νομίζω στο μυαλό όλων. Πώς έγινε και τι θα κάνεις μου λένε τα παιδιά μου, ώστε να μην ξαναγίνει» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Αισθάνθηκα και μεγάλη πίεση, ιδιωτικά μπορεί και να έκλαψα. Πρέπει να διαχειριστώ την κρίση την επόμενη ημέρα, την επόμενη ώρα».

«Οι πιο πολλές κρίσεις που διαχειριστήκαμε ήταν εισαγόμενες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ήταν κρίσεις που το κράτος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Με ακούμπησε η ιστορία του συνοριοφύλακα στον Έβρο. Το ίδιο κράτος που κατηγορούμε οργάνωσε την εκστρατεία του εμβολιασμού. Το ίδιο κράτος είναι αυτό που μέσα από τις ένοπλες δυνάμεις κράτησε τη χώρα ασφαλή». Και συμπλήρωσε: «Υπάρχει και το κράτος με ωχαδερφισμό, αδιαφορία, το είδαμε στον ΟΣΕ. Είμαι περισσότερο αποφασισμένος να συγκρουστώ. Κάναμε για πρώτη φορά πανελλαδικό διαγωνισμό για το ΑΣΕΠ και θα έχουμε λίστα επιτυχόντων. Για πρώτη φορά κάνουμε πραγματική αξιολόγηση. Εγγυώμαι ότι αυτά μπορώ να τα κάνω πράξη».

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής μας για την υγεία

«Δύο από τις τρεις αδερφές μου πέρασαν και περνούν μια μεγάλη δοκιμασία. Ευτυχώς τα πράγματα πάνε καλά και για τη Ντόρα και για την Κατερίνα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Είμαι χαρούμενος που το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» τρέχει με σημαντικά αποτελέσματα. Πάνω από 6.000 περιπτώσεις έχουν ήδη διαγνωστεί. Γυναίκες που είχαν καρκίνο, δεν τον γνώριζαν, και τώρα που το γνωρίζουν έχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν καλά. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής μας για την υγεία. Αφορά και τα παιδιά. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που θέλω να αντιμετωπίσω είναι η παιδική παχυσαρκία. Μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα είναι τα θέματα της ψυχικής υγείας των εφήβων» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε θέματα υγείας.

«Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα δείτε γυναικεία παρουσία σε όλες τις θέσεις του» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της βίας κατά των γυναικών: «Και εγώ και η Μαρέβα έχουμε ασχοληθεί πολύ με το θέμα της κακοποίησης γυναικών. Έχουμε πια κέντρα υποστήριξης στα αστυνομικά τμήματα, πρέπει να εκπαιδεύσουμε την αστυνομία. Είναι πολύ δύσκολο να πας σε ένα αστυνομικό τμήμα και να καταγγείλεις ένα περιστατικό οικογενειακής βίας. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε, αλλά έχουμε αρχίσει να κάνουμε κάποια βήματα στη σωστή κατεύθυνση» τόνισε και συμπλήρωσε: «Είχα βρεθεί με τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη στο Διδυμότειχο και σύντομα θα δω όλες τις οικογένειες που είχαν θύματα. Καλά κάνουμε και χρησιμοποιούμε τον όρο «γυναικοκτονία». Αισθάνεται μόνο συντριβή κανείς όταν μιλάει με τους ανθρώπους αυτούς, όπως όταν μίλησα με τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. Αυτό που μπορεί κανείς να κάνει, είναι να πάρει δύναμη. Οι γονείς ζητούν δικαιοσύνη και πολλές φορές τους ταλαιπωρεί το δικαστικό σύστημα, τις άκουσα τις ιστορίες αυτές και μου γύρισαν τα άντερα. ‘Αρα γρήγορη και τελεσίδικη ποινή, δικαιοσύνη. Τις αυστηρότερες ποινές, το έχουμε κάνει. Και μετά προληπτικές πολιτικές ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα».

Μου λείπουν οι γονείς μου – Έχουν κάνει καλή δουλειά όταν ξέρεις τι θα σου έλεγαν αν ήταν παρόντες

«Με τη Μαρέβα είμαστε μαζί σχεδόν 30 χρόνια. Περάσαμε ένα διάστημα που δεν ήμασταν μαζί. Όταν ξαναβρεθήκαμε η σχέση μας ήταν πιο δυνατή. Η Μαρέβα σίγουρα θα μου πει την άποψή της με πολύ ωμό τρόπο, θα με πιέσει, δεν έχει πάντα δίκιο προφανώς, και έχει διαφορετικό αισθητήριο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε πιο προσωπικές ερωτήσεις. «Βλέπει πράγματα τα οποία πολύ απλά εγώ δεν βλέπω. Σίγουρα η μάνα μου είχε ισχυρή προσωπικότητα και η Μαρέβα έχει ισχυρή προσωπικότητα» τόνισε.

Αναφερόμενος στους γονείς του, είπε ότι «Βέβαια μου λείπουν οι γονείς μου. Πάντα όταν είμαι στην Κρήτη παίρνω το ποδήλατό μου, κάνω βόλτα, πάντα σταματώ στο νεκροταφείο και αφήνω ένα λουλούδι. Οι γονείς έχουν κάνει καλή δουλειά όταν αναζητάς τη γνώμη τους και ξέρεις τι θα σου έλεγαν αν ήταν παρόντες».

Ακόμα «Έχω παίξει τένις με τη Μαρία Σάκαρη. Ήταν πάρα πολύ ευγενική μαζί μου. Μου είναι αδύνατον να επιστρέψω το δεύτερο σερβίς της» ενώ μιλώντας για την οικογένειά του «Το κάθε παιδί μου είναι διαφορετικό. Στην οικογένεια μιλάμε πολύ για τα προσωπικά. Μου αρέσει πολύ να περνάω χρόνο με την οικογένεια. Έχω ένα παιδί τουλάχιστον που είμαι βέβαιος ότι θα κάνει το ακριβώς το ανάποδο από αυτό που θα πω. Τώρα είναι πολύ της μόδας τα τατουάζ. Ίσως κάποια στιγμή να έκανα… Η σύζυγός μου έχει ένα δελφινάκι.. μου αρέσει η ιδέα αυτή. Αυτές είναι αποφάσεις της στιγμής. Η συμβουλή μου στα παιδιά, λέω, προσέξτε γιατί είναι για μια ζωή, θα είναι εκεί για πάντα» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη Βουλή κάναμε το καθήκον μας, τώρα η ευθύνη είναι της δικαιοσύνης

«Είναι τόσο σημαντικό το ποδόσφαιρο που αυτό που λέτε είναι επιβεβλημένο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στον ελληνικό ποδόσφαιρο και την αμφισβήτηση που έχει τεθεί για τους ξένους διαιτητές που επιλέγονται. «Έχει διοικητική ανεξαρτησία» είπε και συμπλήρωσε: «Είναι αδιανόητο να μη μπορούμε να έχουμε καλούς, σοβαρούς διαιτητές από το εξωτερικό. Το VAR είναι μια μεγάλη πρόοδος για το ποδόσφαιρο. Όμως υπάρχει και από το εξωτερικό σχέδιο εξυγίανσης και εκεί πρέπει να πάμε».

«Οι αγώνες πρέπει να γίνονται στο γήπεδο» είπε στη συνέχεια. «Έχουμε κάνει βήματα στο κομμάτι της οπαδικής βίας. Θέλουμε να έχουμε αντικειμενικές διαιτησίες και να κερδίσει ο καλύτερος. Μεγάλη σημασία έχει να βελτιώνονται οι υποδομές. Ο Παναθηναϊκός αποκτά επιτέλους το δικό του γήπεδο. Όταν μπαίνει κάποιος σε καινούργιο γήπεδο αλλάζουν οι συμπεριφορές».

Τέλος, μιλώντας για τις επικείμενες εκλογές και τους νέους ψηφοφόρους τόνισε: «Όποιος είναι γεννημένος το 2006 μπορεί να ψηφίσει», ενώ απευθυνόμενος στα νέα παιδιά είπε: «Να μην ψάχνουν το τέλειο και το ιδανικό γιατί μπορεί να μην υπάρχει. Να κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά στις ακραίες φωνές, στην εγκληματική δράση που ταυτίζει την πολιτική με τη βία». Τέλος, σχετικά με την συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, είπε: «Η πολιτική δεν είναι σε καμία περίπτωση βία. Στη Βουλή κάναμε το καθήκον μας, τώρα η ευθύνη είναι της δικαιοσύνης και είμαι βέβαιος ότι η δικαιοσύνη θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ:15minutes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *