ΕιδήσειςΠολιτικήΤελευταία Νέα

Κ. Χατζηδάκης: Ευκαιρίες απασχόλησης σε πραγματικούς ανέργους

«Πρώτη φορά βλέπω απεργία υπέρ των πονηρούληδων και των καταχραστών! Μιλώ για την απεργία-αποχή που προκήρυξε η συνδικαλιστική οργάνωση στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) (πρώην ΟΑΕΔ), με αφορμή την εφαρμογή του δήθεν “ποινολογίου των ανέργων”» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και διερωτάται: «Ποιες ήταν οι ρυθμίσεις που τους ενόχλησαν τόσο πολύ; Τα εισοδηματικά κριτήρια που καθιερώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου για τις παροχές της ΔΥΠΑ. Η διαγραφή από τα Μητρώα, όταν ένας άνεργος αρνείται συνέχεια δουλειές. Η επιβολή προστίμου σε δήθεν ανέργους που εργάζονται κανονικά και κοροϊδεύουν τη ΔΥΠΑ. Όπως και να το κάνουμε, αυτές οι ρυθμίσεις κοινής λογικής “ποινολόγιο” δεν είναι σίγουρα!».

Όπως επισημαίνει, «το πιο παράλογο από όλα είναι ότι οι συνδικαλιστές αποφάσισαν από μόνοι τους να εμποδίσουν, μέσω αυτής της αποχής, την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νόμου “Δουλειές Ξανά”, που έχει πρόσφατα ψηφιστεί από τη Βουλή (ν. 4921/2022). Σάμπως, είναι δουλειά του κάθε συνδικαλιστή να αρνείται για τον εαυτό του και τους συναδέλφους του την εφαρμογή της νομοθεσίας και όχι να την εφαρμόζει, όπως επιβάλλει το ίδιο το Σύνταγμα!».

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει τα εξής:

«Οι συνδικαλιστές της ΔΥΠΑ, όμως, πρέπει να απαντήσουν σε μία σειρά από ερωτήματα: Θεωρούν λογικό και δίκαιο να υπάρχουν εγγεγραμμένοι στα Μητρώα της ΔΥΠΑ οι οποίοι λαμβάνουν ωφελήματα (ειδική μοριοδότηση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, κοινωνικός τουρισμός, εκπτωτική πολιτική για τις συγκοινωνίες, τα θέατρα κτλ) και, ταυτόχρονα, έχουν εισοδήματα 40-50.000 ευρώ; (13.000 είχαν δηλώσει μόνοι τους εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ).

Θεωρούν λογικό και δίκαιο κάποιοι να εργάζονται κανονικά και να δηλώνουν άνεργοι στη ΔΥΠΑ;

Θεωρούν λογικό και δίκαιο να μην εφαρμόζεται, όπως εφαρμόζεται σήμερα με τον νόμο “Δουλειές Ξανά”, το σύστημα των 3 προσφορών και των 3 αρνήσεων, με βάση το οποίο ένας άνεργος διαγράφεται από τα Μητρώα της ΔΥΠΑ, όταν η ΔΥΠΑ του προσφέρει 3 κατάλληλες γι’ αυτόν δουλειές και τις απορρίψει και τις 3;

Και, μάλιστα, δουλειές αντίστοιχες με τις σπουδές του και κοντά στο σπίτι του;

Λυπάμαι πολύ, αλλά, αν θεωρούν τα παραπάνω δίκαια και λογικά, δεν στρέφονται στην πραγματικότητα εναντίον της κυβέρνησης. Στρέφονται εναντίον της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών, αλλά και εναντίον των ανέργων που ψάχνουν πράγματι δουλειά και επικροτούν τις ρυθμίσεις αυτές.

Θέλω, όμως, να σταθώ και σε ένα ακόμη σημείο: Οι συνδικαλιστές της ΔΥΠΑ δυσφόρησαν ακόμη και με το γεγονός ότι η ΔΥΠΑ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη, όπως και τελικά κηρύχθηκε. Την ώρα που το αντικείμενο της απεργίας τους δεν ήταν η προάσπιση δικών τους εργασιακών αιτημάτων, αλλά να παρεμποδιστεί η εφαρμογή της νομοθεσίας μίας εκλεγμένης δημοκρατικά κυβέρνησης!

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση. Με τη δική μας πολιτική, η ανεργία μειώθηκε από 17,5% το καλοκαίρι του 2019 σε 11,4% τον Φεβρουάριο 2023. Με τη δική μας πολιτική, δημιουργήθηκαν μεταξύ 2019-2022 300.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 110.000 με τη συνεισφορά της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Με τη δική μας πολιτική, οι άνεργοι περνούν για πρώτη φορά τις πύλες των Πανεπιστημίων για κατάρτιση, διότι σύγχρονη πολιτική για την εργασία είναι αυτή που παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης σε πραγματικούς ανέργους και όχι αυτή που επιβραβεύει κατά φαντασίαν ανέργους!» τονίζει ο υπουργός Εργασίας.

ΠΗΓΗ:Zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *