ΠολιτικήΤελευταία Νέα

Μας… δουλεύουν τώρα οι Τούρκοι

Έχει και συνέχεια η προβοκάτσια προς τον Νίκο Δένδια κατά την επιστροφή του από το Ιράκ.

Μετά το ελληνικό διάβημα και την απαίτηση εξηγήσεων από την Αθήνα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ επισημαίνει πως «όλα έγιναν πάνω απ’ όλα για την ασφάλεια του Έλληνα υπουργού». Το τουρκικό ΥΠΕΞ επιμένει πως η ελληνική πλευρά δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης και για τον λόγο αυτόν παρουσιάστηκαν το πρόβλημα και η καθυστέρηση.

Συγκεκριμένα το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε τα εξής:

«Ζητήθηκε άδεια πτήσης από τον εναέριο χώρο μας για να μεταφέρει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο Ιράκ στις 14 Οκτωβρίου και η έγκριση αυτής της άδειας κοινοποιήθηκε εγκαίρως στην ελληνική πλευρά. Όταν το αεροπλάνο σημείωσε βλάβη στο Ιράκ, η ελληνική πλευρά διέθεσε ένα δεύτερο αεροπλάνο και στο εν λόγω αεροπλάνο επετράπη επίσης να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο μας με τον ίδιο αριθμό άδειας πτήσης. Οι ειδήσεις ​​ότι το αεροπλάνο του υπουργού Δένδια περίμενε πριν εισέλθει στον εναέριο χώρο μας έχουν σκοπιμότητα και δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Το εν λόγω αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσης. Τα σχέδια πτήσεων διαβιβάζονται μέσω του συστήματος Eurocontrol. Επιβεβαιώθηκε και από το σύστημα αυτό, ότι το σχέδιο δεν διαβιβάστηκε».

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: «Όταν τα προαναφερθέντα αεροσκάφη μπήκαν στον εναέριο χώρο μας, το σχέδιο ζητήθηκε επειγόντως από τις ιρακινές αρχές και, μετά την παραλαβή του σχεδίου, η πτήση πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια. Φυσικά δεν είναι δυνατόν τα αεροσκάφη να πετούν χωρίς σχέδιο πτήσης. Και σε αυτή την περίσταση, ήταν απαραίτητο να τηρηθεί το τυπικό κατά γράμμα για την ασφάλεια του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών πρώτα από όλα. Κι οι Έλληνες συνομιλητές μας ενημερώθηκαν για το θέμα».

Στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρθηκε αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, λέγοντας ότι δεν ισχύει πως καθυστέρησαν επίτηδες το αεροσκάφος του κ. Δένδια. Αντιθέτως ενδιαφέρθηκαν δήθεν για την ασφάλειά του, επειδή η ελληνική πλευρά δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης. «Εμείς τους επιτρέψαμε χωρίς καθυστέρηση. Εκείνοι δεν είχαν καταθέσει σχέδιο πτήσης. Ήταν απαραίτητο να αντιδράσουμε έτσι για την ασφάλεια του Έλληνα υπουργού».

Πάντως, πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν πως φυσικά και είχε κατατεθεί σχέδιο πτήσης και είχε δοθεί άδεια υπερπτήσης του αεροσκάφους που μετέφερε τον Νίκο Δένδια.

Τι προηγήθηκε

Όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί από την ΕΡΤ, οι Τούρκοι κράτησαν χθες το βράδυ 20΄ στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας, που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην Αθήνα, πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ, αρνούμενοι να χορηγήσουν άδεια υπερπτήσης.

Οι κυβερνήτες είχαν λάβει κανονικά τις προβλεπόμενες άδειες από τις τουρκικές αρχές, ωστόσο, την ώρα που το ελληνικό αεροσκάφος έφτασε στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας, οι τελευταίες αρνήθηκαν να εγκρίνουν την άδεια υπερπτήσης που είχαν ήδη δώσει.

Το αποτέλεσμα ήταν το αεροσκάφος με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να κάνει κύκλους πάνω από την περιοχή για περίπου 20΄, όσο δηλαδή διήρκεσαν οι επικοινωνίες -έντονες, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση- των κυβερνητών του αεροσκάφους με τις τουρκικές αρχές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *