ΠολιτικήΤελευταία Νέα

Με επίσημα στοιχεία ο εμβολισμός της τουρκικής φρεγάτας

Την επίσημη επιβεβαίωση του περιστατικού με τον εμβολισμό της τουρκικής φρεγάτας Kemal Reis από την ελληνική φρεγάτα Λήμνος είχαμε την Τρίτη το πρωί μετά την επικοινωνία μέσω ασυρμάτου του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον κυβερνήτη της φρεγάτας “Λήμνος”, αντιπλοίαρχο Γ. Σαλιάρη.

“Είσαι μάγκας κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια” είπε ο υπουργός Άμυνας απευθυνόμενος στον κυβερνήτη, ο οποίος απάντησε ότι απλώς έπραξε το καθήκον του.

Πρόκειται, μετά από αρκετά 24ωρα, για την επίσημη επιβεβαίωση του περιστατικού νότια του Καστελόριζου, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, μετά από σοβαρότατο σφάλμα χειρισμού από τον Τούρκο κυβερνήτη, η φρεγάτα Λήμνος εμβόλισε το τουρκικό σκάφος στην αριστερή πλευρά του και κοντά στο πρυμναίο τμήμα του, προκαλώντας σοβαρές ζημιές, και όπως φαίνεται ρήγμα μήκους τουλάχιστον ενός μέτρου και ύψους αρκετών μέτρων.

Η φρεγάτα Λήμνος υπέστη μόνο κάποιες εκδορές στο κοράκι της πλώρης της που δεν προκαλούν κανένα απολύτως πρόβλημα. Αμέσως μετά το περιστατικό, η φρεγάτα Λήμνος συμμετείχε στις κοινές ελληνογαλλικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Αντιθέτως η φρεγάτα Kemal Reis αποχώρησε από την περιοχή και φέρεται να κατέφυγε στον ναύσταθμο Ακσάζ.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το συμβάν με τον εμβολισμό εξελίχθηκε ως εξής:

Η τουρκική φρεγάτα έπλεε αριστερά από τη φρεγάτα «Λήμνος» όταν επιχείρησε την «προσπέραση», στρίβοντας δεξιά, ενώ το ελληνικό σκάφος είχε προειδοποιήσει πως έχει προτεραιότητα. Εκτιμάται ότι ο Τούρκος κυβερνήτης, που προέβη σε λάθος χειρισμούς, υπέθεσε πως το ελληνικό σκάφος θα έκοβε ταχύτητα. Το «Λήμνος» συνέχισε τη σταθερή πορεία του, το τουρκικό άλλαξε τη δική του, με αποτέλεσμα να προσκρούσει με το πρυμναίο μέρος του στην πλώρη της ελληνικής φρεγάτας και να υποστεί σημαντικές υλικές ζημιές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *