Μητσοτάκης: Ο εκλογικός νόμος δεν αλλάζει – Δεν είμαι κωλοτούμπας

«Δεν είμαι κωλοτούμπας. Εχω πει ότι κανόνες παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Ο νόμος αυτός δίνει bonus με πιο κλιμακωτό τρόπο και θέτει τον πήχη στο 37 με 38%. Θα ήταν ανεύθυνο να πω ότι αλλάζω τον νόμο και κατεβάζω τον πήχη. Προτιμώ να πείθω τους πολίτες γιατί στις μεθεπόμενες εκλογές πρέπει να πετύχει μια ισχυρή κυβέρνηση μέσα από αυτοδύναμη ΝΔ» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτημα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου από τη Θεσσαλονίκη..

«Δεν τίθεται κανένα ζήτημα εκλογικού νόμου εκτός από μια περίπτωση» συνέχισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη απλής αναλογικής είναι βόμβα στα θεμέλια της χώρας και δεχθεί από κοινού να αλλάξουμε τον νόμο. Εκτιμώ ότι αυτό δεν θα συμβεί. Θα ερωτηθεί ο κ. Τσίπρας. Είμαι περίπου βέβαιος ότι θα πορευτούμε στις ερχόμενες εκλογές με τον υφιστάμενο νόμο χωρίς να κάνουμε αλλαγή ή προσαρμογή».

Εχω χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες μέσα από τα καλά, τα λάθη και την ειλικρινή μου στάση να προσπαθώ να γίνω καλύτερος. Αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης δεν είμαι διατεθειμένος να την αλλάξω» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Προβληματική η διαρκής επιθετικότητα από όλο το τουρκικό κατεστημένο. Η δηλητηριάζουν την τουρκική κοινωνία και υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονιάς.

Δεν θα ακολουθήσουμε, αλλά θα δίνουμε σαφείς απαντήσεις, ειδικά στη διαστρέβλωση που επιχειρεί η Τουρκία, που παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη.

Θα αναδεικνύουμε αυτά τα θέματα και πάντα θα επιδιώκουμε διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς με την Τουρκία, δεν είμαι εγώ αυτός που είπα Ερντογάν γιοκ. Είμαι πάντα ανοιχτός να συναντήσω τον κ. Ερντογάν.

Εκτιμώ ότι θα συναντηθούμε και πάλι, θα υπάρχουν ευκαιρίες τους επόμενους μήνες, στη Σύνοδο της Πράγας μπορεί να κληθεί η Τουρκία.

Αν η Τουρκία παραβρεθεί σε ένα ευρωπαϊκό φόρουμ, ο κ. Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική επιχειρηματολογία και θα κληθεί να δώσει απαντήσεις.

mitsotakis-st-arthro

Για πιθανή μετεκλογική συνεργασία, ο κ. Μητσοτάκης είπε οτι η απλή αναλογική είναι ένα καταστροφικό σύστημα. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά της απλής αναλογικής. Θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Αριθμητικά αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά αυτό θα συνιστά πολιτική τερατογένεση, πρόσθεσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.