Kυβερνητικές πηγές για τα F-35: «Εμείς πήραμε αυτά που θέλαμε» – Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας
Με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, είχε συνάντηση στα Χανιά ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έφτασε στην Κρήτη προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη όπου είχε επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν.
Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, ενώ επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία των δύο χωρών, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, καθώς οι μεταξύ τους σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο. Κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τέλος της συνάντηση εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις θέσεις που ανέπτυξε ο κ. Μπλίνκεν σε ό,τι αφορά τις ελληνικές θέσεις
Όσον αφορά στο θέμα του ελληνικού αιτήματος για προμήθεια των F-35, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί». Για το γεγονός ότι προηγήθηκε η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία κυβερνητικά στελέχη απαντούσαν: «Η εικόνα μιλάει από μόνη της».
«Εδώ, στο σπίτι είναι το καλύτερο μέρος που συμβολίζει το βάθος της στρατηγικής συνεργασίας μας, εδώ στη Σούδα, στο νησί της Κρήτης. Είναι πάρα πολύ μεγάλη χαρά να σας καλωσορίζω και μάλιστα σε μία εποχή όπου οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που έχουν υπάρξει ποτέ. Βεβαίως, ζούμε σε πάρα πολύ δύσκολες εποχές που βρίθουν προκλήσεων και είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου και να ενισχύουμε αυτές τις διμερείς σχέσεις ως σύμμαχοι, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια θα επιστρέψουν σε αυτήν την περιοχή» τόνισε ο πρωθυπουργός κατα τη διάρκεια της συνάντησης.
«Θα ήθελα να σας πω ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη τιμή, τόσο επαγγελματική όσο και προσωπική τιμή, να με υποδέχεστε εδώ στο σπίτι σας. Έχω πάρα πολλούς Έλληνες φίλους στις Ηνωμένες Πολιτείες και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να φιλοξενείς και να υποδέχεσαι κάποιον στο σπίτι σου. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό για μένα και σας ευχαριστώ. Επίσης θα ήθελα να συμφωνήσω σε αυτό που είπατε σχετικά με τις διμερείς σχέσεις. Εγώ κάνω αυτή τη δουλειά τα τελευταία 30 χρόνια και έχω πει και στον πρέσβη μας, ότι δεν θυμάμαι καμία άλλη εποχή όπου η φιλία, οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας υπήρξαν πιο ισχυρές και αυτό οφείλεται στην εγγύτητα μεταξύ των δύο λαών, αλλά και στην ηγεσία που έχετε δείξει εσείς κυρίως και είμαστε ευγνώμονες γι αυτό» σημείωσε από πλευράς του ο κ. Μπλίνκεν.
«Αντιμετωπίζουμε κάποιες από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, αλλά το γεγονός ότι είμαστε ενωμένοι, είτε πρόκειται για την Ουκρανία είτε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή ή για τον πόλεμο στη Γάζα, αυτό μας προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και προοπτική για το μέλλον. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε και γι αυτό βρίσκομαι εδώ. Θέλω να ακούσω ποια είναι η άποψή σας και να σας πω ότι η συνεργασία σας και οι συμμαχίες σας σημαίνουν πάρα πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες» πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη-Μπλίνκεν μπροστά στις κάμερες
Λίγο πριν από τις 18:00 το απόγευμα ο Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στην οικία του πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι Χανίων και τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποδέχθηκε έξω από την οικία του ο Κυρ. Μητσοτάκης με θερμή χειραψία.
«Βεβαίως ζούμε σε πάρα πολύ δύσκολες εποχές που βρίθουν προκλήσεων και είναι πάρα πολύ σημαντικό να στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου και να ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις ως σύμμαχοι, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια θα επιστρέψουν στην περιοχή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο ενός σύντομου διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες προτού ξεκινήσουν οι κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποδοχή αναγνωρίζοντας την τιμή να τον δέχεται στο σπίτι του στα Χανιά και υπογραμμίζοντας τη σημασία της φιλοξενίας.
«Συμφωνώ απόλυτα σχετικά με αυτό που είπατε για τις διμερείς σχέσεις», τόνισε επισημαίνοντας ότι επί 30 χρόνια που κάνει αυτή τη δουλειά δεν θυμάται καμία άλλη περίοδο που η φιλία, οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρές, κάτι που όπως είπε έχει εκφράσει και στον Αμερικανό πρέσβη κ. Τσούνη.
«Και βεβαίως αυτό οφείλεται στην εγγύτητα μεταξύ των δύο λαών, αλλά και στη δική σας ηγεσία κυρίως και είμαστε ευγνώμονες γι αυτό», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν. «Αντιμετωπίζουμε κάποιες από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, αλλά το γεγονός ότι είμαστε ενωμένοι, είτε πρόκειται για την Ουκρανία, είτε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, είτε για τον πόλεμο στη Γάζα, αυτό μας προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και προοπτική για το μέλλον», πρόσθεσε.
Κλείνοντας τη σύντομη συνομιλία μπροστά στις κάμερες, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε ότι είναι πολλά τα θέματα που θα συζητήσουν, αλλά «η συνεργασία σας και η συμμαχία σας σημαίνουν πάρα πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν ακολούθησε συνάντηση εργασίας, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού.
Η ατζέντα
Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν: Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επίσκεψη Μπλίνκεν στην περιοχή ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται. Σημείωσαν με έμφαση ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια συστηματική πολιτική ενίσχυσης και θωράκισης των ενόπλων δυνάμεων, αλλά δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ με προγράμματα άλλων χωρών.
Να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα μας έχει καταθέσει αίτημα για την προμήθεια μιας μοίρας F-35 και αναμένει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης.
Και όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης «είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα. Είναι αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία με τις ΗΠΑ για τα F-16, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε».
Οι πρώτες εικόνες έξω από την οικία Μητσοτάκη πριν την άφιξη Μπλίνκεν και οι πρώτες αφίξεις
Από το πρωί ξεκίνησαν οι προετοιμασίες με όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι αρκετά αυξημένα.
Από τις 16:00 το απόγευμα άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι Έλληνες πολιτικοί θα συμμετέχουν στην σπουδαία αυτή συνάντηση τους οποίους υποδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται ήδη στα Χανιά.
Υπενθυμίζεται πως στη συνάντηση θα είναι από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη. Παρών στην Κρήτη, πέραν των συνεργατών του Αμερικανού υπουργού, θα είναι και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης που συναντήθηκε προχθές γι’ αυτόν τον λόγο με τον κ. Γεραπετρίτη.