Ο Ερντογάν έκλεισε τα Στενά

Έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Άγκυρα αποφάσισε να εφαρμόισει το άρθρο 19 της Συνθήκης του Μοντρέ και να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου για τη διέλευση πολεμικών σκαφών τον παράκτιων χωρών που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα.

Πρόκειται για μία απόφαση που ευθυγραμμίζει την Τουρκία με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και τις πολιτικές επιλογές της Ουάσινγκτον με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή, το ενδεχόμενο να εκληφθεί αυτή η απόφαση της Τουρκίας ως μείζονος σημασίας επιθετική ενέργεια της Άγκυρας προς τα ρωσικά συμφέροντα.

Το επιχείρημα ότι η απαγόρευση διέλευσης από τα Στενά αφορά και στα αμερικανικά πολεμικά σκάφη, καθώς και σε αυτά του ΝΑΤΟ, δεν είναι πειστικό, αφού τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εμπλακούν σε πολεμικές επιχειχειρήσεις απευθείας με τη Ρωσία ή μέσω Ουκρανίας.

«Προειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες χώρες να μην περάσουν πολεμικά πλοία τους από τα Στενά, εφαρμόζοντας τη Συνθήκη του Μοντρέ», δήλωσε στον Μπλίνκεν ο Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, κατά τη συνομιλία με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συζητήθηκε η ανθρωπιστική κατάσταση που προέκυψε μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.