Δυτική ΕλλάδαΕιδήσειςΠολιτικήΤελευταία Νέα

Πρόταση δυσπιστίας καταθέτει το ΠΑΣΟΚ για τα Τέμπη

Ξεκινά άμεσα η διαδικασία στη Βουλή, μετά τις αποκαλύψεις περί μονταζιέρας στις συνομιλίες του σταθμάρχη – Ποια κόμματα συντάσσονται με την πρωτοβουλία της Χαρ. Τρικούπη

Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής» για το δυστύχημα στα Τέμπη, σήμερα Τρίτη (26/3) το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, κατά της κυβέρνησης.

Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ή μομφής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι 50 υπογραφές που απαιτεί το Σύνταγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Επιπλέον, την πρόταση στηρίζουν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Πηγές της Κυβέρνησης κάνουν λόγο για fake news, τονίζοντας πως «με το εν λόγω δημοσίευμα, γίνεται προσπάθεια απροσανατολισμού της κοινής γνώμης και συντονισμένη επιχείρηση φθοράς της κυβέρνησης».

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υποστήριξε πως «είναι ευκαιρία να διαπιστώσουν οι Έλληνες ποιοι συντάσσονται με την ομαλότητα και τη σταθερότητα και ποιοι θέλουν να ναρκοθετήσουν την πορεία της χώρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αξιοσημείωτο είναι πως ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καλώντας τον, μάλιστα, να απαντήσει εντός 24 ωρών.

Πρόταση Δυσπιστίας: Όλα όσα προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος
Τι είναι όμως η πρόταση δυσπιστίας ή μομφής;

Άρθρο 84: (Εμπιστοσύνη της Βουλής – Αρχή της δεδηλωμένης)

  1. H Kυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Mέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Kυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής και μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε.

H Bουλή, αν έχουν διακοπεί οι εργασίες της κατά το σχηματισμό της Kυβέρνησης, καλείται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες να αποφανθεί για την πρόταση εμπιστοσύνης.

  1. H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.

H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

  1. Kατ’ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογεγραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
  2. H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
  3. H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.
  4. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

  1. Kατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Yπουργοί και Yφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής.