Ρωσικό τελεσίγραφο στους υπερασπιστές της Μαριούπολης

Τελεσίγραφο στους στρατιώτες που εξακολουθούν να μάχονται και να υπερασπίζονται την πολιορκημένη Μαριούπολη έδωσε το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως αν οι Ουκρανοί στρατιώτες θέλουν να σώσουν τις ζωές τους, θα πρέπει να καταθέσουν τα όπλα, αρχής γενομένης από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής.

Το τελεσίγραφο της Μόσχας:

«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal, καθώς και με γνώμονα τις καθαρά ανθρώπινες αρχές, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρουν στους αγωνιστές εθνικιστικών ταγμάτων και ξένους μισθοφόρους από τις 06:00 (ώρα Μόσχας) στις 17 Απριλίου, 2022, να σταματήσουν τυχόν εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα. Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους εγγυούμαστε ότι θα σώσουν τη ζωή τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι εναπομείνασες δυνάμεις της Μαριούπολης – που αρτίζονται τόσο από Ουκρανούς στρατιώτες όσο και από ξένους μισθοφόρους– έχουν αποκλειστεί στη χαλυβουργία Azovstal.

Οι όροι της συμφωνίας παράδοσης

Βάσει των όρων της προτεινόμενης συμφωνίας, οι εναπομείναντες στρατιώτες μέσα στο εργοστάσιο Azovstal θα πρέπει να αποχωρήσουν στο διάστημα μεταξύ 06:00 και 13:00 χωρίς όπλα και πυρομαχικά.

Η έναρξη της παράδοσης θα υποδεικνύεται με ύψωση σημαιών, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο: «Από τη ρωσική πλευρά – κόκκινη σημαία. Από την ουκρανική πλευρά – λευκή σημαία. Σε όλη την περίμετρο του Azovstal».

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι προχώρησε στην εκκαθάριση της πόλης από τις ουκρανικές δυνάμεις

Ο ισχυρισμός της Μόσχας, χθες Σάββατο, ότι τα στρατεύματά της είχαν επιτύχει την εκκαθάριση όλου του αστικού ιστού της Μαριούπολης από τις ουκρανικές δυνάμεις, δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές, υπογραμμίζει το πρακτορείο Reuters.

Η Μαριούπολη αποτελεί θέατρο των σφοδρότερων μαχών στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, αλλά και της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής. Θα είναι η πρώτη ουκρανική μεγαλούπολη που καταλαμβάνει ο ρωσικός στρατός από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Ζελένσκι: Η Ρωσία «εσκεμμένα προσπαθεί να εξοντώσει τους πάντες στη Μαριούπολη»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε χθες Σάββατο τη Ρωσία ότι «εσκεμμένα προσπαθεί να εξοντώσει τους πάντες» στη Μαριούπολη, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με τους υπερασπιστές της πόλης. Ωστόσο, δεν αντέκρουσε τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι ουκρανικές δυνάμεις δεν υπάρχουν πλέον στον αστικό ιστό.

Μάλιστα, επισήμανε ότι η μοίρα της Μαριούπολης μπορεί να κριθεί είτε μέσω μάχης είτε με διπλωματία, αναφέροντας πως οι έταιροι «δίνουν στην Ουκρανία όλα τα απαραίτητα βαριά όπλα, τα αεροπλάνα και -χωρίς υπερβολές- αμέσως, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε την πίεση των κατακτητών στη Μαριούπολη και να σπάσουμε τον αποκλεισμό».

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε: «Δεν υπήρξε ούτε μια ημέρα από την έναρξη της πολιορκίας της Μαριούπολης που να μην αναζητούσαμε λύση -στρατιωτική ή διπλωματική. Ωστόσο η εξεύρεση αυτής της λύσης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει μια 100% ρεαλιστική επιλογή».

Απομάκρυνση ή βίαιη εκτόπιση;

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι έχει «απομακρύνει» 168.000 αμάχους από τη Μαριούπολη, μέχρι σήμερα. Η Ουκρανία αναφέρει ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια.

Οι προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη -ορισμένες με τη συνδρομή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού- έχουν επανειλημμένως αποτύχει, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για το ποια έχει την ευθύνη.

Η στρατηγική θέση της πόλης στην Αζοφική Θάλασσα, σε ερίπτωση κατάληψής της, θα έδινε στη Ρωσία την επιλογή να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία και να ελέγξει το σύνολο της βόρειας ακτής της Αζοφικής Θάλασσας.

Ζελένσκι: Πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία

Την ίδια στιγμή, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον κόσμο «να προετοιμασθεί» για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία.

«Δεν θα πρέπει να περιμένουν την στιγμή που η Ρωσία θα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα. Πρέπει να προετοιμασθούμε γι΄αυτό», είπε στην συνέντευξη που μεταδόθηκε από έξι ουκρανικές ενημερωτικές ιστοσελίδες και από την ουκρανική προεδρία στο Telegram.

Μάλιστα, ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για φάρμακα (για την ραδιενέργεια) και αντιαεροπορικά καταφύγια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.