Δυτική ΕλλάδαΕιδήσειςΠολιτικήΤελευταία Νέα

Σήκωσε το γάντι η Όλγα Γεροβασίλη

Θα είναι υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Εξαιρετικά φορτισμένο το κλίμα στο Συνέδριο – Κασσσελάκης: Θα παραμείνω στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος – Στις 10 Μαρτίου οι εκλογές

Την υποψηφιότητα της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος, η Όλγα Γεροβασίλη, αποδεχόμενη όπως είπε το δημόσιο προσκλητήριο του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος νωρίτερα απέφυγε να την χαιρετήσει.

«Άκουσα το δημόσιο προσκλητήριο του προέδρου. Η απαντησή μου σ’ αυτή την πρόσκληση είναι ότι είμαι παρούσα. Αυτό επιβάλει το αίσθημα ευθύνης μου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του. Δεν φοβήθηκα ποτέ την ευθύνη ούτε στα πιο δύσκολα, πάντα έβαζα πλάτη. Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου για να μεγαλώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια. Δεν μετρήσαμε ποτέ το προσωπικό και πολιτικό κόστος. Για να στηρίξουμε την κοινωνία μέσα στις πιο μεγάλες δυσκολίες. Και είμαι υπερήφανη για όλα όσα πετύχαμε. Για τη χώρα, για την κοινωνία, για την προοδευτική παράταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ακολούθως στο ίδιο τέμπο, συμπλήρωσε: «Είμαι υπερήφανη που ήμουν μέλος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Πρόεδρε, δεν αγαπάς τα μέλη περισσότερο από όλους εμάς. Είμαι εδώ και 12 χρόνια βουλευτής σε μια εκλογική περιφέρεια που ήταν κάστρο της Δεξιάς. Έμαθα σε όλη μου τη διαδρομή να δίνω αγώνες. Πολλούς αγώνες. Στα κινήματα, στην αυτοδιοίκηση, στη Βουλή, στην κυβέρνηση. Παντού. Από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μικρό κόμμα. Και έδωσα μάχη για να μεγαλώσει. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Τη σχέση με τα μέλη μας και την κοινωνία την υπερασπίζομαι στην πράξη. Με έργα. Όχι στα λόγια. Και δεν εξέλαβα ποτέ την ψήφο των πολιτών ως “λευκή επιταγή”. Όλες και όλοι κρινόμαστε καθημερινά από τους πολίτες. Αυτούς υπηρετούμε, σε αυτούς απευθυνόμαστε, σε αυτούς λογοδοτούμε. Και σήμερα, αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή, δηλώνω παρούσα. Για να σταματήσει η κατηφόρα. Για να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Για να γίνει ξανά η Μεγάλη Αριστερά. Για να γίνει ξανά ο προοδευτικός χώρος πρωταγωνιστής. Για να μπορούν τα μέλη και οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να πηγαίνουν με περηφάνια και αξιοπρέπεια στη δουλειά τους, στα καφενεία, στις παρέες τους και να υπερασπίζονται το κόμμα μας. Για μια πραγματική προοδευτική αντεπίθεση που τόσο έχει ανάγκη η χώρα και λαός μας. Είμαστε εδώ, γιατί έχουμε δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή, πιο δίκαιη, με περισσότερες ευκαιρίες».

Στο ξεκίνημα της ομιλίας της η αντιπρόεδρος της Βουλής, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Συνέδριό μας γίνεται σε μια περίοδο που η κοινωνία βράζει με τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πρέπει να ξέρουμε ποιος είναι ο αντίπαλος μας. Είναι η αισχροκέρδεια, είναι η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, είναι η διάλυση της Δημόσιας Υγείας, είναι η αδικία, η ανισότητα, η διαφθορά, τα ρουσφέτια. Αντίπαλος μας είναι η Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν είναι αρένα το Συνέδριο, δεν είμαστε αντίπαλοι. Εδώ μέσα υπάρχουν μόνο σύντροφοι. Όχι άλλοι εχθροί ανάμεσα μας. Όχι άλλος διχασμός μεταξύ μας. Πάμε όλοι μαζί. Δίπλα στην κοινωνία. Δεν πάει άλλο, η κοινωνία χρειάζεται άμεσα προοδευτική διέξοδο. Πρέπει να δώσουμε εμείς αυτή την διέξοδο. Όσοι πίστευαν ότι οι πολίτες βρίσκονται σε παραίτηση, διαψεύστηκαν παταγωδώς. Η κοινωνία βγαίνει στο δρόμο, αντιδρά και διεκδικεί μια καλύτερη ζωή. Οι αγρότες πριν λίγες ημέρες γέμισαν το Σύνταγμα με τα τρακτέρ. Το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής έχει γίνει υπαρξιακό ζήτημα για τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής. Οι φοιτητές, οι μαθητές, η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι εκπαιδευτικοί κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους. Για να υπερασπιστούν το Σύνταγμα. Για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οφείλουμε να είμαστε δίπλα τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους νέους και τις νέες, τους ανθρώπους της παραγωγής και του πολιτισμού. Όλες και όλους που ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να εκπροσωπεί. Εμείς, η Μεγάλη Αριστερά του τόπου. Που αγκαλιάζει όλο τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο της χώρας. Τον κόσμο της αριστεράς, της κεντροαριστεράς, του προοδευτικού κέντρου, της οικολογίας. Την ίδια ώρα, η χώρα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ψήφισμα – κόλαφο για την κακοποίηση του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και πριν λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία έκλεισε άρον – άρον τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών, επιχειρώντας τη συγκάλυψη του. Η κοινωνία χρειάζεται άμεσα προοδευτική διέξοδο. Και είναι ιστορικό μας χρέος, να δώσουμε εμείς αυτή τη διέξοδο. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμη η μάχη των Ευρωεκλογών του Ιουνίου. Και οφείλουμε να δώσουμε αυτή τη μάχη με όλες τις δυνάμεις μας. Για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Για μια προοδευτική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέναντι στη Δεξιά και την Ακροδεξιά. Πρέπει να δώσουμε την μάχη στις ευρωεκλογές απέναντι στην Δεξιά και την ακροδεξιά. Θέλουμε μια Ευρώπη που να αντέξει και να εγγυηθεί την βιώσιμη ανάπτυξη» επισήμανε η Όλγα Γεροβασίλη για να προσθέσει στη συνέχεια:

«Όλους αυτούς τους μήνες στήριξα τη νέα προσπάθεια που ξεκίνησε μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Και τη στήριξα με σεβασμό στην ψήφο των μελών του κόμματός μας. Γιατί πάντα πίστευα και πιστεύω ότι η Αριστερά είναι τα μέλη της. Ότι η Αριστερά είναι οι άνθρωποί της. Όλες και όλοι εσείς. Εμείς. Που δώσαμε και δίνουμε μάχες για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Στις πόλεις, στα χωριά, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς. Εσείς. Που ανοίγετε και κλείνετε καθημερινά τα γραφεία μας. Που δέχεστε απειλές από τους εργοδότες, ότι αν ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ, θα χάσετε τη δουλειά σας. Σήμερα, όμως, πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια. Το κόμμα μας υποχωρεί διαρκώς. Η εκλογική και κοινωνική του επιρροή υποχωρεί διαρκώς. Τον Σεπτέμβριο, η μαζική συμμετοχή 150.000 πολιτών στην εκλογή Προέδρου μας έδωσε μεγάλη ελπίδα και αισιοδοξία. Σήμερα, δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να μην υπάρχει ενδιαφέρον των μελών μας ούτε για την εκλογή αντιπροσώπων στο Συνέδριο. Πρέπει να μπει φρένο στην καθοδική μας πορεία, να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και την κυβερνητική μας προοπτική. Να διασφαλίσουμε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ως του βασικού αντίπαλου της Νέας Δημοκρατίας. Να μπούμε ξανά με αυτοπεποίθηση στην πολιτική μάχη απέναντι στην Δεξιά. Είμαστε κόμμα διακυβέρνησης το τονίζω. Ούτε κόμμα συμπλήρωμα στο πολιτικό σύστημα. Ούτε κόμμα διαμαρτυρίας. Οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές από μας. Το ξέρουμε καλά. Έχουμε κυβερνήσει τον τόπο με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές από εμάς. Το ξέρουμε πολύ καλά αυτό. Γιατί έχουμε κυβερνήσει τον τόπο με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό. Και είμαστε περήφανοι για όλα όσα πετύχαμε. Και ξέρουμε πολύ καλά επίσης ότι η εμπιστοσύνη του λαού κερδίζεται με κόπο, με αγώνα, με σχέδιο. Δεν αρκεί να λέμε μπορούμε να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη. Πρέπει να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη και χρειαζόμαστε πολιτικό σχέδιο με σαφείς στόχους, κοστολογημένες προτάσεις. Με σοβαρό πολιτικό σχέδιο και συγκροτημένη πολιτική λειτουργία. Με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στη συνέχεια του λόγου της η κα Γεροβασίλη επισήμανε: «Η πολιτική απαιτεί αποφασιστικότητα και αρχές. Όποιος είχε μόνο το ένα απέτυχε. Πριν από δύο χρόνια σ’ αυτό τον χώρο όλοι εμείς θεσμοθετήσαμε σοβαρές αλλαγές, όποως η εκλογή προέδρου από τα μέλη. Το γράψτε τη γνώμη σας και θα δούμε τι θα κάνουμε δεν λέγεται δημοκρατία. Δεν είναι τα μέλη του κόμματος μας πολίτες του Σαββατοκύριακου. Να λέμε σύντροφε- συντρόφισσα και να το εννοούμε με την ψυχή μας.

Ο ρόλος του προέδρου είναι να ενώνει, να συνθέτει, να μην διχάζει, να αγκαλιάζει, να ρίχνει γέφυρες, να μεγαλώνει το κόμμα, να προσθέτει δυνάμεις και όχι να αφαιρεί. Έτσι τα κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακούω το δίλλημα. Το παλιό ή το νέο; Και τονίζω. Έχουμε τεράστια ανάγκη από νέους ανθρώπου,ς από τη νέα γενιά. Το νέο δεν είναι Μεσσιανισμός. Οι Μεσσίες έρχονται από παλιά».

Αποδοκίμασιες από τους συνέδρους – Κασσσελάκης: Θα παραμείνω στο κόμμα ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος
Οι σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν με αποδοκιμασίες στο άκουσμα της υποψηφιότητας της, αλλά κια κατα την διάρκεια της τοποθέτησης της. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης σηκώθηκε όρθιος και με χειρονομίες προσπάθησε να κατευνάσει τα γιουχαίσματα των συνέδρων, ενώ αμέσως μετά το τέλοςτης ομιλίας της ανέβηκε στο βήμα ανακοινώνοντας ότι θα παραμείνει στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις εκλογές.

«Δεσμεύομαι να παραμείνω στο κόμμα ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος» δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης ανεβαίνοντας στη συνέχεια στο βήμα, και απαντώντας στην Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε τα εξής: «Καλωσορίζω την Αντιπρόεδρο της Βουλής σε έναν όμορφο αγώνα για να μπορέσει το κόμμα μας να αγκαλιασει τα μέλη του έμπρακτα. Δεσμεύομαι ότι εγώ θα παραμείνω στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος ενώπιον όλων σας. Δεσμεύομαι ενώπιον όλων σας ότι θα δουλέψω για το κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ανεξαρτήτως βουλευτικής καρέκλας. Δεσμεύομαι ότι την επομένη των εκλογών εφόσον κερδίσω ότι θα προσκαλέσω συλλογικά και την Αντιπρόεδρο της Βουλής και όλη την ομάδα που την αγκαλιάζει να έρθει συλλογικά ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε τις καταστατικές αλλαγές που χρειαζόμαστε εις πέρας. Να ξέρουν όλοι ότι στο τέλος της ημέρας η αλήθεια θα κερδίσει» επισήμανε ο Στ. Κασσελάκης και όρισε ακολούθως την ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών για τις 10 Μαρτίου.

Εκλογές στις 10 Μαρτίου
«Και για να μπορέσει η δικιά μας αριστερή αλήθεια να κερδίσει απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη πρέπει να πάμε το γρηγορότερο δυνατόν σε εκλογές προέδρου στις 10 Μαρτίου και να πάμε υβριδικά και να έχουμε την μέγιστη δυνατή συμμετοχή να είστε καλά ευχαριστώ πολύ. Προφανώς αυτή είναι η εισήγησή μου προς το συνέδριο το οποίο θα αποφασίσει», είπε καταλήγοντας ο Στέφανος Κασσελάκης.