Σήμερα το τετ α τετ Μπάιντεν – Μητσοτάκη

Καθοριστική ως προς τις εξελίξεις αναμένεται να είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, σε μια κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία.

Τα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για επίσκεψη ουσίας αλλά και ευρύτερου συμβολισμού των ιστορικών δεσμών Ελλάδας-ΗΠΑ, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ορόσημο, που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν κατέστη δυνατό να εορταστεί το 2021 ούτε από τον Λευκό Οίκο ούτε από το Κογκρέσο.

Μάλιστα σημειώνουν ότι εταίροι και σύμμαχοι αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως αξιόπιστο και συνεπή παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή σε μια εποχή αστάθειας και αβεβαιότητας. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν πως ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας επισφραγίζεται και με την προ ολίγων ημερών ψήφιση της τροποποίησης της MDCA (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ).

Στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι (22.25 ώρα Ελλάδος) θα περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου, όπου θα τον υποδεχθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος. Στη συνέχεια οι δύο άνδρες θα μεταφερθούν στο Οβάλ Γραφείο, όπου στο τετ α τετ που θα έχουν θα συζητηθούν όλα τα πεδία πολιτικής.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, καθώς είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2020. Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, αλλά η πανδημία άλλαξε τους σχεδιασμούς, όπως μαρτυρούν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Η ατζέντα της συνάντησης

Η συνάντηση των δύο ηγετών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα διμερών και μη ζητημάτων. Για παράδειγμα, διεθνή ζητήματα, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και περιφερειακά ζητήματα, όπως αυτό της τουρκικής προκλητικότητας. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος ως κάτι που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή κατά την οποία απαιτείται ενότητα.

Επί τάπητος θα τεθεί και το ενεργειακό ζήτημα, καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, ο πλωτός υπεράκτιος τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη αναβαθμίζει τη σημασία της περιοχής όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και ενεργειακά, καθώς και εμπορικά.

Η δεξίωση και οι επαφές

Μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο θα ακολουθήσει δεξίωση στον Λευκό Οίκο από το ζεύγος Μπάιντεν προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η δεξίωση είναι ενδεικτική του επιπέδου αλλά και του βάθους και εύρους των σχέσεων, στις οποίες έχει συμβάλει τα μέγιστα και η ελληνική Ομογένεια, με την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις. Πριν από τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση με τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους στο Πανεπιστήμιο της Τζορτζτάουν.

Περίοπτη θέση στις επαφές του πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα θα έχουν, σύμφωνα με όσα μεταδίδονται, και οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως αυτές των Pfizer και Microsoft.

Η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Αύριο Τρίτη, το σημαντικότερο «στιγμιότυπο» δεν είναι άλλο από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ιστορική στιγμή και για μια εξαιρετική τιμή για τον ίδιο και για τη χώρα, που αφενός επιφυλάσσεται σε λίγους ξένους ηγέτες και αφετέρου επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί και στο αμερικανικό κοινό, αλλά και στην ομογένεια, με μια ομιλία που θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο.

«Βαρύ» το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας

Επιπλέον, στο Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, αλλά και με προέδρους σημαντικών Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει επαφές και με πρόσωπα που έχουν στηρίξει και στηρίζουν ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος στο Κογκρέσο.

Οι αρμόδιες κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι η πρόταση για τη διακοινοβουλευτική και αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, που έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους, ήταν μια πρόταση που υλοποιήθηκε χάρη στη συμβολή της Ομογένειας, αλλά και προσώπων που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις.

Τέλος, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτελεί και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τιμηθεί η Ομογένεια ως γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο και κατά το κλείσιμο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρακαθήσει σε δείπνο που οργανώνουν προς τιμήν του 11 ομογενειακές οργανώσεις, τις οποίες και θα τιμήσει.

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε χρονοσειρά

Δευτέρα 16 Μαΐου

Στις 14:30 ώρα Ελλάδος ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Τζο Σκάρμπορο και Μίκα Μπρζεζίνσκι.
Στις 17:00 ώρα Ελλάδος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους στο Πανεπιστήμιο της Τζορτζτάουν.
Στις 22:30 ώρα Ελλάδος ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.
Στις 00:00 ώρα Ελλάδος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Τρίτη 17 Μαΐου

Στις 16:40 ώρα Ελλάδος ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.
Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.
Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Τετάρτη 18 Μαΐου

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.