ΕιδήσειςΠολιτικήΤελευταία Νέα

Στρατηγείο στη Λάρισα για την επιχείρηση «Ασπίδες»

Έγινε δεκτή η πρόταση της Ελλάδας για τη στρατιωτική αποστολή στη Ερυθρά Θάλασσα

Δεκτή έγινε από το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ η πρόταση του Νίκου Δένδια να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία των πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι.

Μεταξύ άλλων χωρών θετικές ήταν η Γαλλία και η Ιταλία. Επισημαίνεται ότι πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιχείρηση σε αμυντικό επίπεδο και σε σχέση με την επιχείρηση Irini που σχετίζεται με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Στη συζήτηση στις Βρυξέλλες για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» ο υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης, πρόταση η οποία έγινε δεκτή.

Όπως επανέλαβε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στη συνέντευξη τύπου, η επιχείρηση κατά των Χούθι θα ονομάζεται «Ασπίδες από τα αρχαία ελληνικά» και εξήγησε ότι θα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και η δράση της θα είναι ανάλογη με την απειλή.

Τέλος, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι ο στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 19 Φεβρουαρίου.

Η πρόταση του Ν. Δένδια
Πρόταση να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία των πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι, υπέβαλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας, θα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση «Ασπίδες». Σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ, η επιχείρηση των ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων, ενδέχεται να ξεκινήσει περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα στα μέσα Φεβρουαρίου.

Τα «ξύλινα τείχη», κατά τον Θεμιστοκλή ήταν τα πολεμικά πλοία, κι αυτά που προάσπιζαν ζωτικά συμφέροντα του Ελληνισμού.

Στον 21ο αιώνα, η επιχείρηση της ΕΕ, με το ελληνοπρεπές όνομα «Ασπίδες» και πολεμικά πλοία Ευρωπαϊκών κρατών, βάζει πλώρη για την Ερυθρά θάλασσα ώστε να προστατεύσουν τον εμπορικό στόλο και να αποτρέψουν επιθέσεις από τους Χούθι της Υεμένης.

Όπως δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ: «Είμαι σίγουρος ότι θα αποφασιστεί η ναυτική αποστολή. Δεν θα θέλουν όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν αλλά κανένα δεν θα εναντιωθεί, αυτό ελπίζω. Αυτοί που δεν θέλουν να συμμετέχουν, θα μείνουν στην άκρη. Και θα είμαστε πολύ γρήγοροι».

Η Αθήνα εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες με την πρόθεση να έχει ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή επιχείρηση, πέραν της αποστολής της φρεγάτας ΥΔΡΑ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ανέφερε πως: «Θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της Επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση».

Πολλά στοιχεία συνομολογούν ότι η χώρα μας ενδεχομένως θα είναι αυτή που θ’ αναλάβει τη διοίκηση σε χερσαίο επίπεδο, από τον στρατηγείο της Λάρισας, ενώ η εν πλω διοίκηση αναμένεται να περάσει στην Γαλλία.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, επισήμανε ότι: «Στην Ερυθρά Θάλασσα επιχείρηση που διενεργείται από Βρετανία και ΗΠΑ και έχει σκοπό τη συνοδεία πλοίων. Και εμείς έχουμε πει ότι θα συμμετέχουμε με μία φρεγάτα. Ετοιμάζεται task force από πλευράς ΕΕ. Εκεί φυσικά θα είναι παρούσα και η Ελλάδα. Όχι μόνο για προστασία παραπλεόντων ελληνικών πλοίων αλλά και για λόγους συμβολισμού ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εγκαταλείψει τα πλοία της και αργότερα να εγείρει αξιώσεις όταν θα υπάρχει ασφαλής ναυσιπλοΐα».

Η αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα και ο ρόλος που θα έχει στο τέλος η Ελλάδα συζητήθηκε στην διαρκή επιτροπή εθνικής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων στη βουλή.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, Τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: «δεν κατάλαβα αν η αποστολή θα είναι υπό την αιγίδα ΕΕ και θα είναι στην ομάδα πλοίων που θα σταλούν από ΕΕ. Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να έχουμε συμμετοχή ωστόσο η θέση που παίρνουμε στην αντιπαράθεση είναι εξίσου σημαντική».

Ο Δημήτρης Μάντζος, βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε: «Πόσο έτοιμοι είμαστε να αναλάβουμε ρόλο ευθύνης στην αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα;»

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής του ΚΚΕ, είπε πως: «Δεν ξεκίνησε τώρα με τους Χούθι, η κατάσταση κλιμακώθηκε με αποστολή “Φρουρός της Ευημερίας” με πυρήνα ΗΠΑ και Μ. Βρετάνια».

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόνισε ότι: «Ο μοναδικός σύμμαχος μας στη διεθνή κονίστρα είναι το Διεθνές Δίκαιο και αν δεν το υπερασπιζόμαστε, εκτιθέμεθα».

Στην Ερυθρά Θάλασσα, την οποία αποφεύγουν όλο και περισσότερες ναυτιλιακές εταιρίες, λόγω των επιθέσεων των Χούθι, η ένταση παραμένει. Το αμερικανικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πύραυλο που εκτόξευσαν εναντίον πολεμικού πλοίου οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης. Οι Χούθι απειλούν ότι θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις κατά αμερικανικών και βρετανικών στόχων εντείνοντας το φόβο για διάχυση του πολέμου της Γάζας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την ανησυχία ότι θα συνεχιστεί η αναστάτωση στο διεθνές εμπόριο.

Η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» κατά των Χούθι
Η ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα θα ονομάζεται «Ασπίδες» ( Αspides) και αναμένεται να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου. Αυτό ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης, 31 Ιανουαρίου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας.

«Είμαι σίγουρος ότι θα παρθεί μια απόφαση. Δεν θα είναι όλα τα κράτη μέλη πρόθυμα να συμμετάσχουν, αλλά κανείς δεν θα σταθεί εμπόδιο, ελπίζω. Όσοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν, πρέπει απλώς να κάνουν στην άκρη», για να μην παρεμποδιστεί η υλοποίηση της αποστολής, είπε.

«Θέλουμε να είμαστε πολύ γρήγοροι. Ελπίζω ότι στις 17 του μήνα η αποστολή μπορεί να ξεκινήσει. Πρέπει να αποφασίσουμε ποια χώρα θα αναλάβει τη διοίκηση, πού θα είναι το αρχηγείο και ποια ναυτικά μέσα θα διαθέσουν τα κράτη μέλη», πρόσθεσε.

«Έχουμε ένα όνομα, Ασπίδες, που σημαίνει προστάτης. Και αυτός είναι ο σκοπός, να προστατεύσουμε τα πλοία, να αναχαιτίσουμε επιθέσεις και εχθρικά πλοία, όχι να εμπλακούμε σε κάποιου είδους δράση κατά των Χούθι, αλλά μόνο να εμποδίσουμε τις επιθέσεις στα πλοία», εξήγησε.

«Είναι σίγουρα μια σημαντική αποστολή. Ανησυχούμε όλοι για την κυκλοφορία στη Διώρυγα του Σουέζ και πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες μας ζητούν να προχωρήσουμε επειδή το επιχειρηματικό τους μοντέλο υποφέρει πολύ λόγω της υψηλής αύξησης του κόστους που συνεπάγεται η ανάγκη να περάσουν από τη Νότια Αφρική για να φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτό επηρεάζει το κόστος και συνεπώς τις τιμές. Επηρεάζει τον πληθωρισμό. Για αυτό είναι φυσικό να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο», κατέληξε ο Μπορέλ.

Οι Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, πολλαπλασίασαν από τα τέλη της περασμένης χρονιάς τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, εξωθώντας μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να δώσουν εντολή στα καράβια τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, με αποτέλεσμα να καταστούν πολύ πιο χρονοβόρες και δαπανηρές οι θαλάσσιες μεταφορές.

Συνεχίζουν να εξαπολύουν πυραύλους και drones, παρά τη σειρά πυραυλικών πληγμάτων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον εγκαταστάσεων, θέσεων και πυραύλων τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *