ΕιδήσειςΠολιτικήΤελευταία Νέα

Τέμπη: Σε μηνύσεις προχωρούν οι συγγενείς των θυμάτων

Ζητούν την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη…

Στη Λάρισα συναντήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, 31 Μαρτίου, 33 οικογένειες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, όπου ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις και αποφάσισαν για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους. Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις αποφάσισαν πως θα προχωρήσουν σε μηνύσεις και την ερχόμενη Τετάρτη θα καταθέσουν στον ανακριτή.

Παράλληλα, ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, ενώ τόνισαν πως έχουν στοιχεία προς κατάθεση για το θέμα του μπαζώματος. Επιπρόσθετα, σημείωσαν ότι θα συμβάλλουν έτσι ώστε να χτιστεί σχολείο στο Καμερούν στη μνήμη των αδικοχαμένων παιδιών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πραγματογνώμονας, Κώστας Λακαφώσης, τόνισε πως τουλάχιστον πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά και όχι από το δυστύχημα.

Ο Χρήστος βλάχος, πατέρας του θύματος Βάιου Βλάχου, τόνισε: «Μετά το σημερινό δημοσίευμα του Ντοκουμέντο, έχουμε βρει τα μπάζα που λείπανε που τα πήρε ο κ. Παντρεμένος. Την Τετάρτη θα δώσουμε κατάθεση στον ανακριτή. Όπως αποκαλύπτεται σήμερα μέσω δημοσιευμάτων είναι πλέον φανερό σε όλους πως ο κ. Φλωρίδης κρίθηκε ανεπαρκής να συμβάλλει στην απόδοση της δικαιοσύνης ως όφειλε. Ως εκ τούτου τον καλώ με τη σειρά μου να πράξει το αυτονόητο και να παραιτηθεί. Πήραμε μια απόφαση να ιδρυθεί στο Καμερούν ένα σχολείο στη μνήμη των παιδιών. Μια πρώτη από τις δράσεις μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχαμε εδώ σήμερα και τον πατέρα του Γεράσιμου, είναι συντετριμμένος. Ο Γεράσιμος δίνει αγώνα είναι ακόμη σε κώμα. Λύσαμε το θέμα του μπαζώματος, πότε ξεκίνησε και πότε τέλειωσε, στοιχεία που θα καταθέσουμε την Τετάρτη. Είναι γεγονός όμως ότι σε 48 ώρες μέσα είχε τελειώσει όλο το θέμα».

Ο Νίκος Πλακιάς πατέρας των αδικοχαμένων διδύμων, της Χρύσας και της Θωμαΐδος, από την Καλαμπάκα, σημείωσε: «Μαζευτήκαμε για να ενημερωθούμε από τους πραγματογνώμονες και ανταλλάξαμε απόψεις. Αποφασίσαμε κάποιες δράσεις. Ζητούμε την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, διότι όλες αυτές τις αποδείξεις που συλλέξαμε τις θεωρεί μπάζα. Θεωρεί όλες τις αποδείξεις ψεύτικες και εικασίες. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, να βγει να μας απαντήσει. Ο κ. Μητσοτάκης να μας πει με ποιους επικοινωνούσε εκείνο το βράδυ, ποιος τον ενημέρωνε. Κάναμε ένα κάλεσμα στον Κ. Καραμανλή, τον είδατε εσείς; Από πληροφορίες έμαθα ότι πήγε στο Καρπενήσι, ντροπή. Μαθαίνουμε ότι είναι έτοιμοι να κάνουν και προανακριτική. Ακόμη ένα τραγικό λάθος. Μην τολμήσουν να το ζητήσουν, πάμε για τρίτο φάουλ. Δεν θα το αφήσουμε να γίνει. Θα γίνουν μηνύσεις εναντίον της Πυροσβεστικής και προς όλους τους εμπλεκόμενους, δεν ακολουθήθηκε κανένα πρωτόκολλο. Ήταν κακή διαχείριση».

Ο Νίκος Ζήσης, πολυτραυματίας του δυστυχήματος και σύζυγος του θύματος Αθηνά Κατσάρα, ανέφερε: «Έχασα τη σύζυγό μου, την Αθηνά Κατσάρα και ήμουν δίπλα της ως το τέλος. Συμφωνώ που δεν ήρθε ο υπουργός, θα έβλεπα τον δολοφόνο της γυναίκας μου μπροστά. Εγώ ήμουν πολυτραυματίας. Το μόνο που λειτούργησε σωστά ήταν το νοσοκομείο, τίποτα άλλο».

Ο πατέρας του θύματος των Τεμπών με όνομα Αναστασία Πλακιά, Δημήτρης Πλακιάς, υπογράμμισε: «Υπάρχουν τα στοιχεία για το μπάζωμα από τον ίδιο τον κ. Παντρεμένο. Ελπίζουμε να ελεγχθεί ο χώρος με τα βαγόνια, φυλάσσετε και αυτό είναι ύποπτο».

Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, γιος θύματος (έχασε τη μητέρα του), σημείωσε: «Ακόμη δεν έχει αλλάξει τίποτα στον ΟΣΕ, λειτουργεί ακόμη όπως όταν χάσαμε τους συγγενείς μας».

Ο πραγματογνώμονας, Κώστας Λακαφώσης τέλος, τόνισε: «Ξεκαθαρίσαμε στους συγγενείς κάποια πράγματα για να μην έχουν απορίες. Πολλά δεν είναι ανακοινώσιμα. Από τα 57 θύματα γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον οι πέντε -ίσως έξι ή επτά- έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά. Για το μπάζωμα είναι ξεκάθαρα πολλά πράγματα, υπήρξε βιασύνη από την αρχή. Εμείς δώσαμε τελικό πόρισμα, αλλά υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα. Θα ετοιμάσουμε και συμπληρωματική έκθεση».

Πηγή: onlarissa.gr