ΕιδήσειςΤελευταία Νέα

“H Ελλάδα διευρύνει την επικράτειά της στη Μεσόγειο”

Στην υπερψήφιση από την ελληνική Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος αναφέρεται τo γερμανικό περιοδικό Der Spiegel υπό τον τίτλο «H Ελλάδα διευρύνει την επικράτειά της στη Μεσόγειο» και υπότιτλο «12 ναυτικά μίλια από τις ακτές: αυτό είναι το νέο εύρος της ελληνικής επικράτειας στο Ιόνιο Πέλαγος. Η απόφαση ανταποκρίνεται στο διεθνές δίκαιο, ωστόσο δίνει και μια προοπτική, την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Τουρκία».

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, το γερμανικό περιοδικό, «σε περίπτωση που η Αθήνα εφαρμόσει την επέκταση αυτή και στο Αιγαίο, η Τουρκία θα μπορούσε να το εκλάβει ως αιτία πολέμου. Μπορεί η Αθήνα να υποστηρίζει πως δεν σχεδιάζει στην παρούσα φάση περαιτέρω επεκτάσεις χωρικών υδάτων. Ο Μητσοτάκης τόνισε ωστόσο επανειλημμένως ότι με τον νέο νόμο αυτό μπορεί να γίνει και πως ”η ίδια η Ελλάδα θα αποφασίσει πότε, με ποιο τρόπο και υπό ποιες προϋποθέσεις”. […] Το 1995 η τουρκική Βουλή είχε αποφασίσει ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια θα αξιολογούνταν ως αιτία πολέμου. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το Αιγαίο θα γινόταν εκ των πραγμάτων ”ελληνική θάλασσα”. Πράγματι, στην περίπτωση αυτή το 71% του Αιγαίου θα ανήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, από 21% που είναι σήμερα».

Εν όψει των διερευνητικών της Δευτέρας το Spiegel αναφέρει ότι οι δυο χώρες ξεκινούν για πρώτη φορά από το 2016 συνομιλίες «προκειμένου να ξεπεράσουν τις διαφορές τους που επανειλημμένως τις οδήγησαν στο παρελθόν στα πρόθυρα πολέμου».

powered by Rubicon Project
«Κίνδυνος συγκρούσεων»

«Η Ελλάδα χαράσσει εκ νέου τα θαλάσσια σύνορα», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης tagesschau.de που αναφέρει: «Κανένα ”όχι” και 16 αποχές. Σπάνια ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο τυγχάνει τόσο μεγάλης αποδοχής. Η Ελλάδα επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της. Αυτό εγκυμονεί κίνδυνο συγκρούσεων».

Κάνοντας λόγο για μια «ιστορικής σημασίας απόφαση» με την οποία η Ελλάδα διευρύνει την επικράτειά της κατά σχεδόν 10%, η tagesschau.de αναφέρει ότι “το νομοσχέδιο προβλέπει ρητώς την προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων και στο Αιγαίο, όπως είπε ο Μητσοτάκης. Αυτό όμως θα συνιστούσε αιτία πολέμου για την Τουρκία”.

Spiegel: Τρίζει η καρέκλα του Λεζερί

Στο θέμα των παράνομων pushbacks στην Ελλάδα επανέρχεται το Spiegel εστιάζοντας για άλλη μια φορά στο ρόλο και τις ευθύνες του επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, πλέον «ο ανώτατος συνοριοφύλακας της Ευρώπης πρέπει να φοβάται για τη θέση του» αφού «σε εσωτερικό έγγραφο το διοικητικό συμβούλιο της Frontex στηλιτεύει την επικοινωνιακή πολιτική του Λεζερί στο σκάνδαλο των pushbacks (δηλαδή περί ασύλου και προστασίας συνόρων). Ευρωβουλευτές ζητούν την παραίτησή του».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το Δ.Σ. της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής επιρρίπτει εμμέσως στον Λεζερί κωλυσιεργία όσον αφορά τη διερεύνηση των κατηγοριών για pushbacks. «Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από εσωτερική έκθεση μιας ομάδας εργασίας, η οποία συζητείται σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και στην οποία είχε πρόσβαση το Spiegel».

Σύμφωνα με αυτή, η Frontex «παρείχε πληροφορίες με μεγάλη καθυστέρηση παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις. Αυτός είναι και ένας από τους προφανείς λόγους που αργεί τόσο πολύ η διερεύνηση των κατηγοριών».

Η ομάδα εργασίας που συστάθηκε από το Δ.Σ. της Frontex με αποστολή να διερευνήσει τυχόν εμπλοκή και ευθύνες των ευρωπαίων συνοριοφυλάκων σε παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, έβαλε στο μικροσκόπιο συνολικά 13 περιπτώσεις. […] Πέντε από αυτές χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης καθώς η Frontex παρείχε ασαφείς πληροφορίες».

Σύμφωνα με εσωτερικές εκθέσεις της Frontex που επικαλείται το Spiegel, ο Λεζερί ήταν προσωπικά ενήμερος για πολλά από τα περιστατικά αυτά, τα οποία όμως απέκρυψε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν κλήθηκε να απαντήσει στις κατηγορίες που βαραίνουν την υπηρεσία του. Το Spiegel υποστηρίζει ότι μέρος των ευρωβουλευτών εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο αποπομπής του.

Πηγή: DW

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *