ΕιδήσειςΠολιτικήΤελευταία Νέα

Mητσοτάκης στο υπουργικό: Προσήλωση στις αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών

Την απόλυτη προσήλωση της κυβέρνησης στις μικρές και μεγάλες αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί της Τετάρτης (27/09).

Αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της ανεργίας, τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών και στις καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους κρίσιμους τομείς των δημόσιων πολιτικών.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης, σημειώνοντας πως «η πυκνότητα επιθέσεων της κλιματικής κρίσης είναι να εντάξουμε την Πολιτική Προστασία ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας».

Μάλιστα, τόνισε πως «εξελίσσονται ταχύτατα αυτοψίες για αναλυτική εκτίμηση ζημιών. Έχει ανασταλεί κάθε καταβολή οφειλών των κατοίκων».

Ολόκληρη η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Η μηνιαία μας συνεδρίαση διεξάγεται δυστυχώς μέσα σε μία κεντρική δοκιμασία μετά τις πρόσφατες πλημμύρες. Ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί στις περιοχές που πλήττονται.

Η πυκνότητα των επιθέσεων της κλιματικής κρίσης επιβάλλει να εντάξουμε την πολιτική προστασία και τα ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική κρίση ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας.

Ο υπουργός Υποδομών θα μας παρουσιάσει τη σημερινή κατάσταση στις πληγείσες περιοχές, δίνοντας έμφαση στη Θεσσαλία και στη Φθιώτιδα, αλλά και τα επόμενα βήματα που γίνονται για να σταθούν ξανά όρθιες. Οι πρώτες οι αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί σε χρόνο ρεκόρ και είναι μία πρώτη σημαντική αλλά προσωρινή ανακούφιση για τους ανθρώπους που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τη μανία της φύσης.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που βρέθηκαν στο πεδίο στη Θεσσαλία για να αντιμετωπίσουμε άμεσα βασικά προβλήματα. Θέλω να σας ενημερώσω ότι οι συνομιλίες μας για την οριστικοποίηση της ευρωπαϊκής αρωγής προχωρούν ταχύτατα αλλά προφανώς η ανάταξη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας είναι ένα έργο που θα απαιτήσει καιρό και θα το παρακολουθούμε συνεχώς. Πρέπει να χτίσουμε καλύτερα από πριν όλα όσα χάσαμε.

Ο προγραμματισμός μας είναι ευρύς για αυτό και η συζήτηση θα συνεχιστεί σε δεύτερη συνεδρίαση γιατί έχουμε πολύ πυκνό έργο σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου. Από τη σημερινή ατζέντα ξεχωρίζω δύο μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη βελτίωση του κράτους αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας του Πολίτη με έμφαση στα ζητήματα της υγείας.

Πρώτο το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών δίνει οριστική απάντηση στη διαχρονική παθογένεια της ποιότητας των διορισμένων διοικήσεων των φορέων του δημοσίου. Έχουμε επεξεργαστεί ένα καινοτόμο και αδιάβλητο σύστημα με κριτήριο τη γνώση και την εμπειρία προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε φορέα ώστε να σταματήσουν όλες οι υποψίες ότι μπορεί κάποιος να γίνει διοικητής νοσοκομείου μόνο και μόνο επειδή μπορεί να έχει κάποιες κομματικές περγαμηνές ή γνωριμίες. Είναι μία σημαντική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους για την οποία θέλω να ζητήσω από όλους να τη στηρίξουμε. Είναι μία τομή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αξιοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι μία ακόμα πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας που μετά τον εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ τώρα στρέφεται σε έναν αθόρυβο αλλά εξαιρετικά οδυνηρό κίνδυνο που δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας. Δυστυχώς έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και αναπηριών από αυτήν την αιτία και ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά τις πρώτες ώρες από τη διάγνωση του..Ιδρύονται 17 ειδικές μονάδες αντιμετώπισης των εγκεφαλικών με αποκλειστικό αντικείμενο τη συγκεκριμένη απειλή.

Έχουμε πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη και θέλω να επαναλάβω την απόλυτη προσήλωση μας στις μικρές και μεγάλες αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Ξέρουμε ότι αναλώνουμε χρόνο στη διαχείριση των κρίσεων και αυτό είναι πια μία πραγματικότητα η οποία θα μας συνοδεύει διαρκώς αλλά δεν μπορεί να ακυρώνει τον κύριο πυρήνα του λόγου για τον οποίον μας εξέλεξαν οι πολίτες. Και ο λόγος αυτός δεν είναι άλλος από το να εφαρμόσουμε τολμηρές αλλαγές που θα στηρίξουν την ποιοτική ανάπτυξη θα αντιμετωπίσουν την ανεργία στο βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των πολιτών και θα παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους κρίσιμους τομείς των δημόσιων πολιτικών».

Τα θέματα της ατζέντας
Αναλυτικά τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου για σήμερα, Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023:

Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Νίκο Ταχιάο της καταγραφής και της πρώτης εκτίμησης των βλαβών στα έργα υποδομής στις πληγείσες περιοχές μετά την κακοκαιρία Daniel,
Παρουσίαση από την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη του νομοσχεδίου: «Νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των φορέων του δημοσίου και ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους»,
Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την περίθαλψη ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια,
Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση των Οδηγιών 2021/1187 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Ιουλίου 2021, περί μέτρων εξορθολογισμού για την προώθηση της υλοποίησης του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών και 2022/738 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Απριλίου 2022, περί μισθωμένων οχημάτων χωρίς οδηγό στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές,
Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για τη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα και του άρθρου 1 της Οδηγίας 2019/1151 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019, όσον αφορά στη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εμπορικού δικαίου ως προς τους αποκλεισμένους διευθυντές,
Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη του νομοσχεδίου για την εφαρμογή διατάξεων του Κανονισμού 2021/784 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2021 σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο,
Παρουσίαση από την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ερανιστικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού,
Εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο σχετικά με την έγκριση στόχων Υπουργείων για το 2024 στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής,
Εισήγηση από τον από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Νίκο Ταχιάο σχετικά με έργα για την αναβάθμιση των υποδομών και των μεταφορών:
α) Σύμβαση ανάθεσης και λειτουργίας συντήρησης δικτύου μετρό Θεσσαλονίκης,
β) Σύμβαση βελτίωσης 9ης Εθνικής Οδού (Παράκαμψη Γιάλοβα Π.Ε. Μεσσηνίας),
γ) Κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την κυκλοφοριακή αναβάθμιση της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης.

πηγη:cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *