Αυγενάκης: «Δεν υπάρχει φωτογραφική διάταξη για τον Ζαγοράκη…»

Διαβάστε όσα είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού στη Βουλή για την τροπολογία με την οποία ο Θοδωρής Ζαγοράκης μπορεί να είναι υποψήφιος χωρίς κώλυμα.

Για την τροπολογία που κατέθεσε λίγες ημέρες πριν τις αρχαιρεσίες στην ΕΠΟ και με την οποία καταργεί όλα τα κωλύματα που περιλαμβάνονται στα Καταστατικά των ομοσπονδιών για τους υποψήφιους σε εκλογές, με αποτέλεσμα τα κωλύματα του αθλητικού νόμου να κατισχύουν κάθε διαφορετικής ρύθμισης που περιέχεται στο Καταστατικό σωματείου, ένωσης ή ομοσπονδίας, μίλησε στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Για την εν λόγω διάταξη, την οποία πέρασε τελευταία στιγμή και μέσω ενός σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «ενισχύουμε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προς αποφυγή παρερμηνειών του νόμου. Λέμε, δηλαδή, το αυτονόητο: ο νόμος υπερτερεί ενός Κανονισμού. Ερχόμαστε να προλάβουμε τυχόν ζητήματα που ενδέχεται να ανακύψουν σε περίπτωση που ένας αθλητικός φορέας δεν έχει προλάβει, εν μέσω πανδημίας, να εναρμονίσει τις διατάξεις του Καταστατικού του με τις διατάξεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου. Δεν αλλάζουμε κάτι, παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας. Συνεχίζουμε αταλάντευτα την αθλητική μας μεταρρύθμιση».

Επιπλέον, ο υφυπουργός Αθλητισμού στη δευτερολογία του, απαντώντας σε επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε σε όλους όσοι ανέπτυσσαν «θεωρίες συνωμοσίας», από το πρώτο κιόλας νομοσχέδιο της αθλητικής μεταρρύθμισης (ν. 4639/2019), με τα όρια θητειών και ηλικιών για την εκλογή στα ΔΣ Ομοσπονδιών, έως το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, το οποίο «τάχα θα χρησιμοποιούνταν για να ελεγχθούν οι εκλογές, ενώ είναι δημόσιο και απολύτως προσβάσιμο στον οποιονδήποτε» και μέχρι την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Ομοσπονδίες με την ψηφιακή κάλπη «Ζευς», στην οποία «θα παρεμβαίνουν οι σέρβερ της ΓΓΑ»!

Ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι «πάλι πέφτουν στο κενό οι συνωμοσιολόγοι», καθώς το περασμένο σαββατοκύριακο διεξήχθησαν με άψογες, αδιάβλητες και απολύτως διαφανείς διαδικασίες οι αρχαιρεσίες σε επτά αθλητικές ομοσπονδίες.

Παράλληλα υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει φωτογραφική διάταξη για τον Ζαγοράκη. Άλλωστε, έχει ήδη παρέλθει η σχετική προθεσμία ενστάσεων από τους Κανονισμούς της ΕΠΟ, χωρίς καμία απολύτως για τις υποψηφιότητες εν όψει των εκλογών της. Η διάταξη δεν αφορά σε Καταστατικό μιας ομοσπονδίας. Αντιθέτως, αφορά σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες, σε όλους τους αθλητικούς φορείς, όλων των βαθμίδων. Και στις ομοσπονδίες, και στις ενώσεις, και στα σωματεία».

Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:

«Η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται να ενισχύσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με τα κωλύματα του αθλητικού νόμου και όχι να διαφοροποιήσει ή να αλλάξει. Ουσιαστικά, απαντά σε όσους προσπαθούν να παίξουν με την ερμηνεία των νόμων.

Με το άρθρο 1 του ν. 4726/2020 επικαιροποιήσαμε τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 2725/1999 σχετικά με τα κωλύματα εγγραφής και τους περιορισμούς. Τα είχαμε συζητήσει διεξοδικά σε αυτήν εδώ την αίθουσα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Με την παρούσα διάταξη, ουσιαστικά διευκρινίζουμε ότι οι διατάξεις του ν. 4726/2020 κατισχύουν οποιασδήποτε διάταξης Κανονισμού αθλητικής Ομοσπονδίας, Ένωσης ή Σωματείου.
Λέμε, δηλαδή, το αυτονόητο: ο νόμος υπερτερεί ενός Κανονισμού.

Δεν αλλάζουμε κάτι! Παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας. Συνεχίζουμε αταλάντευτα την αθλητική μας μεταρρύθμιση. Ενισχύουμε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προς αποφυγή παρερμηνειών του νόμου.

Ερχόμαστε να προλάβουμε τυχόν ζητήματα που ενδέχεται να ανακύψουν σε περίπτωση που ένας αθλητικός φορέας δεν έχει προλάβει να εναρμονίσει τις διατάξεις του Καταστατικού του με τις διατάξεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου.
Είναι γεγονός ότι, εν μέσω της πανδημίας, πολλοί αθλητικοί φορείς δεν έχουν προχωρήσει στον εναρμονισμό των Καταστατικών τους.

Επίσης, με την παρούσα διάταξη, επαναλαμβάνουμε τις διατάξεις του άρθρου 25 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου μας, για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της Διαβούλευσης και το αμέσως επόμενο διάστημα έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή.

Στο εν λόγω άρθρο ορίζεται ότι: «Έως τις 30.06.2022, τα αθλητικά σωματεία, οι αθλητικές ενώσεις και οι αθλητικές ομοσπονδίες οφείλουν να τροποποιήσουν το καταστατικό τους με σκοπό την προσαρμογή του στα άρθρα 3, 5, 14, 22 και 24 του ν. 2725/1999» όπως τροποποιήθηκαν με το ν. 4726/2020. Και συνεχίζει το εν λόγω άρθρο: «Έως ότου γίνει η προσαρμογή του καταστατικού σύμφωνα με την παρούσα, οι διατάξεις του πρώτου εδαφίου κατισχύουν κάθε διαφορετικής καταστατικής ρύθμισης».

Επειδή, λοιπόν, το σχέδιο νόμου δεν έχει έρθει ακόμη προς ψήφιση στη Βουλή, κι επειδή οι αρχαιρεσίες βρίσκονται σε εξέλιξη φέρνουμε αυτήν την τροπολογία!

Με την παρούσα διάταξη, λοιπόν, διασαφηνίζουμε ότι το άρθρο 3 του ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4726/2020, που αφορά στα κωλύματα εγγραφής μέλους αθλητικού σωματείου ή μέλους των οργάνων διοίκησης σωματείου, ένωσης, ομοσπονδίας κλπ, κατισχύει από τις 18-09-2020 κάθε διαφορετικής ρύθμισης που περιέχεται σε καταστατικό αθλητικού σωματείου, αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας».

Πηγη:sport-fm.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.