Covid-19FEATUREDΥγεία

Βιάζονται να ανοίξουν τα σχολεία

Παρά τις έντονες διαφωνίες που ενέσκηψαν στην επιτροπή υγείας, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει ταυτόχρονα τα σχολεία σε όλη τη χώρα και όλες τις βαθμίδες.

Προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δεν υιοθέτησαν την μέθοδο των προσεκτικών βημάτων ανοίγοντας καταρχήν τις εκπαιδευτικές μονάδες χαμηλής διασποράς του ιού, που είναι τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία. Η επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων σε αυτή τη φάση και αμέσως μετά τις γιορτές, αποτελεί ένα παρακινδυνευμένο στοίχημα για την κυβέρνηση η οποία φέρει την απόλυτη ευθύνη για τις επιλογές της.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τα παιδιά, μικρά ή μεγάλα είναι φορείς. Είναι και η εμπειρία που καταδεικνύει πως οι δρόμοι των μεγάλων πόλεων, κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, θα γεμίσουν εκ νέου με αυτοκίνητα τα οποία θα κυκλοφορούν αλλά και τα οποία δεν θα επανέρχονται στη βάση τους όπως κατέδειξε η εμπειρία των προηγούμενων μηνών. Πολλοί γονείς με τη δικαιολογία της μεταφοράς των μαθητών θα πραγματοποιούν και άλλες δραστηριότητες με αποτέλεσμα ο συνωστισμός να πυκνώνει και οι συναθροίσεις να μεγαλώνουν. Άρα να αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο οποίος μίλησε στο ΣΚΑΪ, τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου. Ο ίδιος τόνισε πως χθες Σάββατο ανακοινώθηκε μία προληπτική κίνηση, ένα πιο αυστηρό lockdown, για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Με την απόφαση αυτή, διευκολύνονται και οι ειδικοί, οι οποίοι θα έχουν μία πιο ξεκάθαρη και βελτιωμένη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης. Είπε ακόμη ότι, οι δραστηριότητες που ανεστάλησαν αυτή την εβδομάδα, θα επανέλθουν στις 11 Ιανουαρίου.

Σύψας: «Φοβόμαστε τεράστια διασπορά στις γιορτές»

Την ώρα που αποφασίζεται το ταυτόχρονο άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου, δηλαδή αμέσως μετά τις γιορτές, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η πανδημία δεν τελείωσε, όπως οι ίδιοι λένε και συνιστούν την τήρηση των μέτρων.

«Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουμε για να κουβεντιάσουμε το θέμα των σχολείων και πιθανών εξελίξεων. Πρέπει να παίξουμε σκληρή άμυνα με όλες μας τις δυνάμεις. Ο αντίπαλος είναι υπέρτερος. Η εισήγηση μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ήδη η υπουργός μάς έχει παρουσιάσει πολύ καλό σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, και μας διευκολύνει που κλείνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες, γιατί προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου», είπε στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής κ. Νίκος Σύψας, πριν τις ανακοινώσεις του κ. Πέτσα.

Διευκρίνισε ότι «δεν θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς».

Σχετικά με τις επιπτώσεις στην οικονομία και την ψυχική υγεία του ανθρώπου που φέρει το lockdown είπε: «Γνωρίζουμε το τεράστιο κόστος στην οικονομία και στην ψυχική υγεία, αλλά πρέπει να επιλέξουμε οικονομία ή υγεία, λιγότερους θανάτους. Αν επιλέξουμε ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι θάνατοι μπορούμε να ανοίξουμε τώρα αλλά επιλεγούμε να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας» τόνισε. «Θα επιλέξουμε υγεία ή θα επιλέξουμε οικονομία. Τα μέτρα δημιουργούν ανάχωμα, κι είναι μια προληπτική κίνηση, σωστή κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να ληφθεί αυτή η απόφαση» και πρόσθεσε ότι «Δέκα μέρες μετά την Πρωτοχρονιά θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα για το τι γίνεται στην Ελλάδα και ιδίως τι γίνεται στην Αττική. Υπάρχουν εστίες επικίνδυνες στην Αττική και τεράστια ανησυχία… Δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και οι επιδημικές εκρήξεις συμβαίνουν μέσα σε μια εβδομάδα….».

Γώγος: To άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια

«Η Δευτέρα είναι κρίσιμη, θα δούμε τα δεδομένα και θα συζητήσουμε το θέμα των σχολείων», τόνισε από την πλευρά του στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως εξήγησε η συζήτηση που είχαν στην επιτροπή για τα σχολεία την προηγούμενη εβδομάδα ήταν σημαντική, και τόνισε πως όλα τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας είναι θετικοί στο άνοιγμα των σχολείων, ιδιαίτερα για τα δημοτικά, αλλά ανέβαλαν την οριστική απόφαση για αυτή την εβδομάδα ώστε να έχουν και τα πιο πρόσφατα δεδομένα. «To άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια» επισήμανε.

Υπενθυμίζεται πως ο καθηγητής σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Zougla.gr, ανέφερε πως «εάν γίνει τώρα κάτι πρόωρα, θα το βρούμε μπροστά μας».

Ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό η αύξηση των περιοριστικών μέτρων, ώστε να εξισορροπήσει οποιοδήποτε αρνητικό αντίκτυπο των εορτών. Τόνισε πάντως ότι στη χώρα μας η συμμόρφωση του κόσμου ήταν αρκετά καλή, δεν είδαμε αυτά που έγιναν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Εξήγησε επίσης ότι το πρόβλημα με το κλείσιμο των δραστηριοτήτων δεν το δημιουργούν οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας, αλλά οι απείθαρχοι, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα «κορωνοπάρτι».

Eπιφυλακτικός ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Από την πλευρά του ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε την ανησυχία του για το πλάνο του ανοίγματος των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, καθώς το θεωρεί επισφαλές. Ο καθηγητής, μίλησε στο OPEN για την εξέλιξη της πανδημίας του κορvνοϊού στην χώρα μας, για το πρόβλημα που υπάρχει στις ΜΕΘ, για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης αλλά και για το άνοιγμα των σχολείων απαντώντας στο πότε θα τελειώσει οριστικά η πανδημία του κορvνοϊού. Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι είναι δύσκολο να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου.

«Είναι δύσκολο να ανοίξουν ασφαλώς τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου. Το άνοιγμα-κλείσιμο σχολείων έπρεπε να είχε γίνει τον Οκτώβριο. Θα ήμασταν καλύτερα τώρα», είπε και προέτρεψε κυβέρνηση και ειδικούς «να περιμένουμε Τρίτη, Τετάρτη τα δεδομένα των Χριστουγέννων. Θα έχουμε αρκετά στοιχεία την Πέμπτη για να κάνουμε πρόβλεψη και για την εικόνα της Πρωτοχρονιάς» είπε ο καθηγητής.

Παράλληλα, τόνισε ότι προκαλεί ανησυχία η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ, η οποία γίνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. «Στα κρούσματα, η αποκλιμάκωση έχει αρχίσει κι αυτή να μειώνεται. Κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος πραγματικά χαλάρωσε. Καλώς λοιπόν η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα. Αν το αφήναμε να προχωρήσει, θα είχαμε αντιστροφή πορείας και δεν έχουμε πολυτέλεια να συμβεί αυτό στις ΜΕΘ. Μάλλον έδρασαν προληπτικά. Καλά έκαναν και πήραν το μέτρο» επεσήμανε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *