Κατάπαυση του πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάχα

Ανθρωπιστικούς διαδρόμους άνοιξαν κι επίσημα οι ρωσικές δυνάμεις, έπειτα από εκκλήσεις των δημάρχων της Μαριούπολης και της Βολνοβάχα, προκειμένου να εγκαταλείψουν τις πόλεις οι άμαχοι.

Το μέτρο θα επιτρέψει στους πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πέντε ωρών αρχής γενομένης από τις 11:00 (ώρα Ουκρανίας) το πρωί του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη από τις 12:00 ως τις 17:00 ώρα Μόσχας (11:00- 16:00 ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας), όπως επιβεβαίωσαν και οι Αρχές της πόλης

Η Ρωσία δήλωσε νωρίτερα ότι τα στρατεύματά της, που έχουν περικυκλώσει το λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας στη νότια Ουκρανία, θα σταματήσουν να πυροβολούν και θα επιτρέψουν στους αμάχους να περάσουν.

Δραματική έκκληση από το δήμαρχο της Μαριούπολης

Το σημαντικότερο λιμάνι της Ουκρανίας ήταν αποκλεισμένο από στεριά και θάλασσα, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, ζητώντας συγχρόνως τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να διαφύγουν οι πολίτες.

Προτεραιότητά των φορέων, αλλά και των δυνάμεων της Μαριούπολης είναι η καθιέρωση κατάπαυσης του πυρός, ώστε να αποκατασταθούν οι ζωτικής σημασίας υποδομές και να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για να εφοδιαστεί η πόλη με τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και για να μπορέσει να εκκενωθεί από τους 400.000 κατοίκους που παρέμειναν εκεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

«Δεδομένου ότι η γενέτειρά μας βρίσκεται συνεχώς κάτω από τα ανελέητα πυρά των κατακτητών, δεν υπάρχει άλλη λύση», δήλωσε ο δήμαρχος Μποϊτσένκο στη δήλωση.

Ανθρωπιστικός διάδρομος και στη Βολνοβάχα

Επιπλέον, η κατάπαυση του πυρός θα ισχύσει και για την πόλη Βολνοβάχα.

Οι πολίτες θα μπορούν να αναχωρήσουν με κατεύθυνση την πόλη Ζαπορίζια και να χρησιμοποιούν ειδικά διαμορφωμένα δρομολόγια λεωφορείων ή τα δικά τους αυτοκίνητα, γνωστοποιήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, ενώ η εκκένωση θα είναι το πρώτο από τα διάφορα στάδια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.