FEATUREDΕιδήσεις

Πολεμικές προετοιμασίες για εισβολή στη Γάζα

Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός αναπτύσσει δυνάμεις επέμβασης κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοινώνει επίσημα πως υπ’ ευθύνη της νότιας στρατιωτικής διοίκησης έχουν ολοκληρωθεί όλα τα σχέδια και στη συνέχεια θα τεθούν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, η οποία και θα λάβει την τελική απόφαση.

Η φρασεολογία και η ορολογία που χρησιμοποιούνται απλώς παραπέμπουν στην προσεχή επίσημη ανακοίνωση περί έναρξης χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ο ισραηλινός στρατός χτύπησε τρεις στόχους που θεωρούνται πυρήνες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας την ώρα που επιχειρούσαν την εκτόξευση ρουκετών με κατεύθυνση το Ισραήλ. Αυτό σημαίνει πως οι ισραηλινές δυνάμεις τις τελευταίες 48 ώρες δεν διέκοψαν ούτε στιγμή τα επιλεκτικά χτυπήματα κατά στόχων που αφορούν είτε τα ανώτερα κλιμάκια της στρατιωτικής διοίκησης της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Τζιχάντ, είτε πυρήνες εκτόξευσης ρουκετών που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού της Γάζας.

Άλλωστε και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας όσο και της Χαμάς, από τη Δευτέρα το βράδυ έως και την Τετάρτη το βράδυ, έχουν εκτοξευθεί συνολικά τουλάχιστον 1.500 ρουκέτες διάφορων διαμετρημάτων κατά στόχων στο Ισραήλ. Όπως εύστοχα επισημαίνουν η συνήθως καλά ενημερωμένη ιστοσελίδα Debka, αλλά και οι εφημερίδες Jerusalem Post και Haaretz, η Χαμάς αλλά και οι Παλαιστίνιοι τζιχαντιστές δεν έχουν τίποτα να χάσουν περιμένοντας να κυλήσουν οι ημέρες και να περάσει ο χρόνος πριν συζητήσουν το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, δεδομένου ότι και οι δύο οργανώσεις μαζί διαθέτουν ένα οπλοστάσιο που αποτελείται από τουλάχιστον 18.000 ρουκέτες.

Από την άλλη, ούτε το Ισραήλ φαίνεται να βιάζεται να συζητήσει για κατάπαυση του πυρός δεδομένου, όπως φαίνεται, ότι έχει αρχίσει να συντονίζει μια ευρείας κλίμακας παρέμβαση-επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο όχι μόνο την καταστροφή αμυντικών υποδομών της Χαμάς, αλλά και τη φυσική εξόντωση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της οργάνωσης αυτής.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να τοποθετηθεί και η μέχρι τώρα αποτελεσματική στόχευση συγκεκριμένων ατόμων που διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στην ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Χαμάς, στόχοι οι οποίοι εξοντώθηκαν με επιλεκτικές επιδρομές αεροσκαφών ή ελικοπτέρων τις πρώτες 48 ώρες των συγκρούσεων. Με την ίδια λογική, των απόλυτα στοχευμένων επιδρομών, ο ισραηλινός στρατός ισοπέδωσε πολύ συγκεκριμένα κτήρια στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία «φιλοξενούσαν» είτε επικοινωνίες, είτε τηλεπικοινωνίες, είτε τις υποδομές συλλογής πληροφοριών της υπηρεσίας ασφαλείας της Χαμάς.

Είναι τόσο ακριβής η πληροφόρηση των ισραηλινών υπηρεσιών που κατά τη διάρκεια των επιδρομών αυτών καταστράφηκαν και συγκεκριμένες κατοικίες εντός του αστικού ιστού, στις οποίες διαμένουν ή διέμεναν ανώτεροι αξιωματικοί της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Τζιχάντ. Μέχρι στιγμής αναφέρονται τουλάχιστον 67 νεκροί Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 10 παιδιά και δύο γυναίκες, από ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα. Αυξάνεται όμως ο αριθμός των θυμάτων εντός του Ισραήλ, από τις εκτοξεύσεις ρουκετών, κάποιες εκ των οποίων καταφέρνουν να ξεφύγουν από το αμυντικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος» για να βρουν τους στόχους τους. Για μια ακριβή εικόνα της αποτελεσματικότητας των ρουκετών αυτών επισημαίνονται τα εξής: Επί συνόλου 1.500 εκτοξεύσεων, 350 εξ αυτών είτε αστόχησαν και έπεσαν εντός της Λωρίδας της Γάζας, είτε δεν εκτοξεύτηκαν καν και εξερράγησαν στο έδαφος. Εκατοντάδες από τις υπόλοιπες ρουκέτες -800 όπως αναφέρουν ισραηλινές πηγές- εξουδετερώθηκαν από τον «Σιδηρούν Θόλο». Οι υπόλοιπες, που είναι μερικές εκατοντάδες, βρήκαν τον στόχο τους σε ισραηλινά εδάφη, κυρίως δε στις νότιες ισραηλινές πολίχνες των εποίκων αλλά και στο Τελ Αβίβ. Το αποτέλεσμα είναι συνολικά να καταγράφονται έξι Ισραηλινοί νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, που σημαίνει ότι πολιτικά η κυβέρνηση Νετανιάχου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ως προς την αξιοπιστία των συστημάτων ασφαλείας του Ισραήλ που διαχειρίζεται.

Σημειώνεται δε πως οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών παραδέχονται πως αιφνιδιάστηκαν τόσο από τη συχνότητα όσο και από την πυκνότητα της εκτόξευσης ρουκετών από τη Χαμάς. Ο συνδυασμός των δύο αυτών μεγεθών φαίνεται πως λειτούργησε καταλυτικά ως προς τη δυνατότητα εξουδετέρωσης των βλημάτων από τα ισραηλινά συστήματα αμύνης. Με λίγα λόγια, ο «Σιδηρούς Θόλος» δεν κατάφερε να εξουδετερώσει όλες τις απειλές. Αυτή η νέα πραγματικότητα προβληματίζει έντονα το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας, όπως διευκρινίζουν αναλυτές του Ισραήλ, και καθιστά, ως φαίνεται, ολοένα και πιο αναγκαία μια στρατιωτική επέμβαση του ισραηλινού πεζικού εντός της Λωρίδας της Γάζας για την εκκαθάριση των θυλάκων εκτόξευσης ρουκετών, καθώς και των αποθηκευτικών χώρων όπου φυλάσσονται.

Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Κατά τη συνομιλία, ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε στον Αμερικανό πρόεδρο πως το Ισραήλ δεν έχει καμία διάθεση να αφήσει αναπάντητη την κλιμακούμενη επίθεση με ρουκέτες κατά του Ισραήλ από τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Τζιχάντ.

Όλα τα παραπάνω καθώς και η κατάσταση επί του εδάφους συνηγορούν στο ότι Ισραήλ και Χαμάς οδεύουν προς έναν νέο κύκλο πολεμικής αναμέτρησης από την οποία τόσο προσωπικά ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όσο και η πολιτική ηγεσία της Χαμάς επιδιώκουν πολιτικά οφέλη. Ο μεν Νετανιάχου για να συσπειρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους ενόψει και της επόμενης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, για τη δε ηγεσία της Χαμάς μια νέα πολιτική περιπέτεια θα στόχευε στον τελικό και τελεσίδικο εκμηδενισμό της πολιτικής ηγεσίας της Παλαιστινιακής Αρχής και του προέδρου της Μαχμούντ Αμπάς. Αυτό θα σήμαινε την εγκαθίδρυση ενός αποτελεσματικού πολιτικού ελέγχου της Χαμάς πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *