FEATUREDΔυτική ΕλλάδαΕιδήσειςΥγεία

Φάρμακα: Ελλείψεις σε βασικά σκευάσματα καθημερινής χρήσης στην αγορά – Τι συμβαίνει με το αντιδιαβητικό Ozempic

Τι λένε για τις ελλείψεις στα φάρμακα, ο ειδικός παθολόγος – Διαβητολόγος, Χρήστος Ζούπας, και ο φαρμακοποιός Γιώργος Νύχας
Οι επίσημες λίστες του ΕΟΦ με τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, ή έχουν αποσυρθεί εντελώς από την ελληνική αγορά, είναι υποτιμημένες, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς.

Οι πρόσφατες ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες είχαν καλυφθεί προσωρινά με τα δραστικά μέτρα που είχε λάβει στις αρχές του χρόνου το υπουργείο Υγείας, επανήλθαν, ενώ σε αυτές προστέθηκαν πλέον και νέες, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ).
Όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί, οι πραγματικές ελλείψεις σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων είναι πολλαπλάσιες σήμερα από αυτές, τις οποίες έχει καταγράψει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Συγκεκριμένα, μετά και την πρόσφατη επικαιροποίηση των δύο λιστών του ΕΟΦ, ο επίσημος αριθμός των σκευασμάτων σε έλλειψη είναι 235 και σε αυτά περιλαμβάνονται τα φάρμακα σε «μακροχρόνια – σημαντική έλλειψη» και όσα έχουν αποσυρθεί εντελώς από την αγορά.

Φάρμακα σε έλλειψη
Αντιβιώσεις

Popular
Αντώνης Μυλωνάκης: Ψεύτης και απατεώνας ο Βελόπουλος – Με αποκάλεσε τρανς
IN TV
Μυλωνάκης κατά Βελόπουλου μετά την αποχώρηση – «Είναι ψεύτης – με αποκάλεσε τρανς»
Τροχαίο στη λεωφόρο Σχιστού: Τι είπε ο ιερέας που παρέσυρε και τραυμάτισε οκτώ πεζούς
ΕΛΛΑΔΑ
«Άκουσα ένα μπαμ και έχασα τον έλεγχο» – Τι λέει ο ιερέας που τραυμάτισε οκτώ πεζούς
Augmentin TAB
Augmentin SIR
Klaricid SIR
Pricefil SIR
Amoxil TAB – Amoxil SIR
Κολλύρια
Tobrex
Tobradex
Lofoto
Κολλύρια κορτιζόνης

αντιτετανικός ορός

Αντισταμινικά σιρόπια για παιδιά
Xozal
Rupafin – Rupafin ταμπλέτες
Εισπνέομενα
Foster Nexthaler
Flixotide
Αντιδιαβητικά ενέσιμα
Ozempic (το επίμαχο που αδυνατίζει, επταπλασιάστηκε η ζήτηση του)
Trulicity (όλων των τύπων)
Τι συμβαίνει με το αντιδιαβητικό Ozempic
Ο κ. Νύχας, φαρμακοποιός μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» αναφέρθηκε στις ελλείψεις φαρμάκων και ιδιαίτερα των σκευασμάτων για τον διαβήτη.

«Οι Ozempic δεν είχαν ποτέ ομαλή κυκλοφορία, τον τελευταίο καρό έχει ενταθεί το πρόβλημα, τόσο που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει η κυκλοφορία των σκευασμάτων 1mg και θα ξεκινήσει ξανά από Ιούλιο. Η περιεκτικότητα 0,5 mg θα συνεχίσει να υπάρχει. Υπάρχει πρόβλημα με τους διαβητικούς ανθρώπους που αδυνατούν να πάρουν την θεραπεία τους. Πριν 1 βδομάδα είχαμε διανυκτέρευση μέχρι τις 3 το πρωί, μας καλούσαν συνεχώς για το Ozempic», ανέφερε ο φαρμακοποιός.

«Οι ενέσεις αυτές έχουν μία off label χρήση που βοηθά στο αδυνάτισμα. Και όντως έχει γίνει παγκόσμια τάση να το παίρνουν αυτό. Πολλοί επιχειρούν να το πάρουν και χωρίς συνταγή που είναι αρκετά ακριβό. Ωστόσο στερούμε τεμάχια στην αγορά και δυσχεραίνουμε τη ζωή των ατόμων που έχουν σοβαρό πρόβλημα διαβήτη. Είναι άνω των 100 ευρώ χωρίς συνταγογράφηση. Ο φαρμακοποιός πρέπει να θέσει τα όρια του και να το διανείμει σωστά», πρόσθεσε.

Ο ειδικός παθολόγος – διαβητολόγος, Χρήστος Ζούπας μίλησε επίσης στο MEGA για το φάρμακο αυτό.

«Μπρος τα κάλλη τι είναι ο πόνος. Πάντοτε εδώ και πολλά χρόνια υπήρχε η τάση πριν βγούμε στην παραλία να ψάχνουμε άμεσο αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους. Τα φάρμακα αυτά έχουν εντυπωσιακή δράση και αυτό ξεκίνησε εδώ και 20 χρόνια. Μάλιστα οι ουσίες αυτές βρέθηκαν στο σάλιο μιας σαύρας στο Νέο Μεξικό. Επειδή η παχυσαρκία είναι η πιο αναπτυσσόμενη χρόνια ασθένεια μαζί με τον σακχαρώδη διαβήτη αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόβλημα ότι αυτά τα δυο είναι αδύνατον να τα καλύψει οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο στα επόμενα 30 χρόνια. Ξεκίνησαν οι μελέτες το 1992 και οι ανακαλύψεις έγιναν το 2021 με την παρατεταμένα διάρκεια των φαρμάκων αυτών. Αυτές οι ουσίες που περιέχει το Ozempic πέρασε στο Χόλιγουντ για να χάνουν κιλά», επεσήμανε.

Οι παρενέργειες
Αν το πάρει κάποιος που δεν έχει διαβήτη τι θα πάθει;

Σύμφωνα με τον κ. Ζούπα, «Φάρμακο χωρίς παρενέργειες δεν υπάρχει. Πέρσι η κατανάλωση ήραν μόνο 30.000 κομμάτια. Φέτος είναι 7 φορές επάνω, πως θα καλυφθεί αυτή η ανάγκη. Επειδή είναι 2 ορμόνες του λεπτού εντέρου, 2 πεπτίδια, έχουν σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές οι οποίες στην αρχή είναι ήπιες. Η φαρμακευτική χορήγηση του φαρμάκου ξεκινά με μικρές δόσεις και ανά μήνα αυξάνεται».

Και συνέχισε: «Οι παρενέργειες είναι διάρροιες, δυσπεψία, τάση στον έμετο, έχουν παρατηρηθεί και παγκρεατίτιδες. Επειδή προέρχονται από νευροενδοκρινικά κύτταρα του λεπτού εντέρου, που σημαίνει ότι υπάρχει σχέση εγκεφάλου – εντέρου, το έντερό μας είναι ο δεύτερος εγκέφαλος, έχει αναστολή του κέντρου πείνας του εγκεφάλου, φαίνεται πως καθυστερεί την απορρόφηση τρων τροφών από το στομάχι και βοηθάει μέσα στον χρόνο να χάσεις το 15% του σωματικού βάρους. Αυτό έκανε μεγάλη εντύπωση. Χάνοντας τα κιλά αλλάζει και η ψυχολογία και προσπαθείς περισσότερο. Είναι και η υγιεινή διατροφή και η άσκηση. Το κόβεις αμέσως εάν χάσεις τα κιλά αλλά τα παίρνεις ξανά. Το σημαντικό είναι ότι οι διαβητικοί τα έχουν ανάγκη».

πηγη:in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *