Εκκενώνεται ο οικισμός Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα

Αιφνιδιαστικά αναζωπυρώθηκε το μέτωπο της πυρκαγιάς γύρω από το Αλεποχώρι με κατεύθυνση όμως τα Μέγαρα και με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή προληπτικής εκκένωσης του οικισμού Παπαγιαννέικα, που βρίσκεται πολύ κοντά στον Πευκενέα.

Παράλληλα υπάρχει κίνδυνος και για τον οικισμό Καλκάνι, ο οποίος είναι αρκετά κοντά στα Παπαγιαννέικα.

Μέχρι και πριν από μιάμιση με δύο ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να περιορίσουν την πυρκαγιά σε μία ενεργή εστία και η γενικότερη εικόνα ήταν σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε τα χαράματα της Παρασκευής.

Όμως η μερική ενίσχυση των ανέμων, καθώς και η φορά του πύρινου μετώπου συνετέλεσαν στην επέκταση της φωτιάς προς την κατεύθυνση των Μεγάρων, τα οποία ούτως ή άλλως και με δήλωση του δημάρχου της πόλης βρίσκονται συνεχώς σε κόκκινο συναγερμό.

Αυτή την ώρα στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, οκτώ Καναντέρ, 10 αεροπλάνα τύπου PZL, δύο ελικόπτερα κατάσβεσης και ένα ελικόπτερο συντονισμού της επιχείρησης.

Η εικόνα από τον δορυφόρο

Το πρωί της Πέμπτης 20/5 ένας εκ των δύο ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-2 πέρασε πάνω από τη Δυτική Αττική και την Ανατολική Κορινθία και κατέγραψε την καμένη έκταση, καθώς και τα ενεργά μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης 19/5.

Σύμφωνα με την παρακάτω δορυφορική εικόνα και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Copernicus – EMS που δημοσιεύει το meteo.gr, περισσότερα από 25.000 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης 20/5. Η εκτίμηση έγινε πριν την απογευματινή ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή και την ολονύχτια συνέχιση του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς. Ωστόσο η φωτιά έκαψε περισσότερα από 40.000 στρέμματα, ενώ οι ενεργές εστίες είναι τουλάχιστον σε δύο μέτωπα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, με δεύτερη έκτακτη ενημέρωση μέσα σε ένα 24ωρο, ανέφερε πως η Πυροσβεστική λειτουργεί επί του εδάφους με το ειδικό μηχανοκίνητο επιχειρησιακό της κέντρο «Όλυμπος», συντονίζοντας 89 πυροσβεστικά οχήματα με 278 πυροσβέστες, 10 ειδικές ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 αεροπλάνα όλων των τύπων, δύο ελικόπτερα Σινούκ και ένα Super Puma της Πυροσβεστικής, καθώς και ένα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. επιφορτισμένο να συντονίζει από αέρος τις επιχειρήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.