ΓενικάΤελευταία Νέα

Οι Ρώσοι κερδίζουν έδαφος σε Κίεβο και Μαριούπολη

Τα πρώτα χτυπήματα στις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας έκαναν το πρωί της Παρασκευής οι ρωσικές δυνάμεις, ενώ παράλληλα κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στο Κίεβο και στη Μαριούπολη, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τις δύο πόλεις.

Δύο αεροπορικές βάσεις, στις πόλεις Λουτσκ και Ιβανοφρανκίφσκ, χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας, με αποτέλεσμα να γίνουν μη επιχειρησιακές. Το Λουτσκ βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας και σχετικά κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, ενώ το Ιβανοφρανκίφσκ βρίσκεται νοτιότερα και πλησιέστερα στα σύνορα με την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα δύο χτυπήματα αποτέλεσαν ίσως τη ρωσική απάντηση στο έστω και μικρό ενδεχόμενο να σταλούν από τους Πολωνούς τα αεροσκάφη MiG-29 για να ενισχύσουν την άμυνα της Ουκρανίας. Με αυτή την ενέργεια, οι ρωσικές δυνάμεις εξασφάλισαν ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, ακόμα κι αν οι ΗΠΑ άναβαν το πράσινο φως για την αποστολή τους, δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιχειρήσουν από το ουκρανικό έδαφος.

Τα χτυπήματα στις αεροπορικές βάσεις που βρίσκονται κοντά στις δύο πόλεις σήμαναν συναγερμό και στο Λβιβ, το οποίο βρίσκεται ανάμεσά τους και σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από την κάθε μία. Οι σειρήνες ήχησαν στην πόλη το πρωί της Παρασκευής και πολλοί κάτοικοί της έσπευσαν στα καταφύγια.

Νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής δυνάμεις των ρωσόφωνων αυτονομιστών από την περιοχή του Ντονμπάς κατέλαβαν την πόλη Βολνοβάχα, η οποία αποτελεί ουσιαστικά τη βόρεια πύλη της πολιορκούμενης Μαριούπολης. Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι η ρωσική μέγγενη σφίγγει όλο και περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά το Κίεβο, φαίνεται πως οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν εκ νέου να κάνουν κυκλωτικές κινήσεις γύρω από την πόλη. Αξιωματούχος του Πενταγώνου σημείωσε ότι «αυτό το είδος κινήσεων παρατηρείται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, με πολλές γραμμές προώθησης» των ρωσικών στρατευμάτων. Ο ρωσικός στρατός προήλασε «περίπου 5 χιλιόμετρα» τις προηγούμενες 24 ώρες, εκτίμησε, και «έχει επομένως αποκτήσει κάποια ορμή, πάντως όχι πολλή». Όπως είπε ο ίδιος σε ορισμένα σημεία, οι μονάδες του βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας.

Αεροπορική επίθεση έγινε και στο Ντνίπρο στην Κεντρική Ουκρανία, με τις πληροφορίες από την ουκρανική πλευρά να κάνουν λόγο για θάνατο ενός αμάχου.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αφήνει να εννοηθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα. Σε βίντεό του, ο Ζελένσκι απάντησε σε όσα ανέφερε η ρωσική πλευρά για την ανάπτυξη χημικών και βιολογικών όπλων από την Ουκρανία, λέγοντας: «Αν θέλετε να ξέρετε ποια είναι τα σχέδια της Ρωσίας, δείτε για ποια πράγματα κατηγορεί τους άλλους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *