ΓενικάΕιδήσειςΤελευταία Νέα

Τι γίνεται με τον γαμπρό του Ερντογάν

Στην Τουρκία, ακόμα κι αν είσαι ο γαμπρός του Προέδρου, θα ήταν λάθος να ιδρύσεις ένα πολιτικό δίκτυο με επιρροή. Θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο λάθος αυτό το πολιτικό δίκτυο να λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, διότι κάποια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ιδρυτής αυτού του δικτύου έχει αρχίσει να γίνεται πολύ ισχυρός και άρα να αποτελεί εν δυνάμει αντίπαλο.

Οι παρατηρητές στην Άγκυρα, είτε αυτοί που έρχονται και δουλεύουν στις δυτικές πρεσβείες, είτε εκείνοι που κινούνται στα ομιχλώδη μονοπάτια της τουρκικής ελίτ στην πρωτεύουσα της χώρας, συμφωνούν πως ενδεχομένως ο Αλμπαϊράκ υπερέβη τα εσκαμμένα.

Το ζήτημα δεν είναι πολιτικό. Αφορά τον ίδιο τον γαμπρό του Ταγίπ Ερντογάν, τον απόλυτο τσάρο της οικονομίας, μπροστά στον οποίο έτρεμε ο καθένας στην Τουρκία, θεωρώντας τον πως είναι ο αυθεντικός εκπρόσωπος του Σουλτάνου. Ε, λοιπόν, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ έχει εξαφανιστεί εδώ και 41 ημέρες, από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν υπέβαλε την αμφιλεγόμενη παραίτησή του, κατόπιν εντολών βεβαίως του πεθερού του. Έκτοτε εξαφανίστηκε.

Είναι περίεργο, διότι μέχρι και τα μέσα Αυγούστου οι φίλοι και οι εχθροί του Αλμπαϊράκ θυμούνται το πόσο δημοφιλές ήταν το περίφημο hashtag #WeAreWithBeratAlbairak. Αυτή η ετικέτα στο διαδίκτυο ήταν από τις πιο δημοφιλείς, διότι οι πάντες μέχρι και τα μέσα Αυγούστου πίστευαν ότι όποιος είναι φίλος με τον Αλμπαϊράκ προστατεύεται κατευθείαν από τον Σουλτάνο.

Τα πράγματα άλλαξαν όμως μετά την παραίτησή του, και τώρα πια η νέα ετικέτα που αντικατέστησε την προηγούμενη είναι #WhereIsBeratAlbairak. Διάφορες φήμες επιμένουν ότι βρίσκεται στο Λονδίνο. Ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο παρά μόνον ότι ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, μετά τον Ερντογάν, και γαμπρός του Σουλτάνου, από τη μία στιγμή στην άλλη έγινε ένα φάντασμα.

Πριν από καιρό, ο Αλμπαϊράκ και ο αδελφός του, ο Σερχάτ, ήταν πολύ στενά συνδεδεμένοι με τον όμιλο που ελέγχει την εφημερίδα Σαμπάχ και το τηλεοπτικό δίκτυο ATV. Ήταν γνωστό σε όλο τον κόσμο τότε πως ο Αλμπαϊράκ ασκούσε έντονη επιρροή τόσο στην εφημερίδα Σαμπάχ όσο και στο ενημερωτικό κομμάτι του τηλεοπτικού δελτίου ATV.

Τα δύο αδέλφια διατηρούσαν όμως και μία άλλη έντονη δραστηριότητα, ελέγχοντας το περίφημο Pelican, το οποίο είχε εξειδικευτεί σε θέματα σκανδαλοθηρικά. Είναι αυτό το γκρουπ το οποίο το 2016 ανέλαβε την πολιτική εξόντωση, για να μην πούμε τον πολιτικό θάνατο, του τότε πρωθυπουργού και άμεσου συνεργάτη και αγαπημένου συνομιλητή του Ταγίπ Ερντογάν, του Αχμέτ Νταβούτογλου. Αργότερα, το 2016 πια, η Deutche Welle είχε αποκαλέσει το Pelican Group «κράτος εν κράτει».

Το γερμανικό δίκτυο εξηγούσε πως το Pelican Group του οποίου ηγούνταν ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν λειτουργούσε στην ουσία ως μια δεξαμενή, η οποία γέμιζε τις θεσμικές τρύπες που είχαν δημιουργηθεί στο μεταξύ από τις αθρόες απολύσεις και διωγμούς Τούρκων πολιτών, στρατιωτικών, δημοσίων υπαλλήλων, καθηγητών πανεπιστημίων, μετά το περίφημο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Το γεγονός ότι ο Αλμπαϊράκ, δηλαδή ο πρώην τσάρος της τουρκικής οικονομίας, διασφάλιζε για τον εαυτό του έναν τόσο ισχυρό ρόλο στον κόσμο των τουρκικών media έγινε αντιληπτό, ή μάλλον ο κόσμος το πληροφορήθηκε, μετά την παραίτησή του. Ύστερα από 41 ημέρες απόλυτης σιγής ασυρμάτου, οι γνωρίζοντες τα πράγματα στην Άγκυρα και τα δραστήρια μέλη της τουρκικής ελίτ έχουν αρχίσει πια πραγματικά να διερωτώνται τι στο καλό συμβαίνει με τον γαμπρό του Σουλτάνου. Βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό; Αναχώρησε για το εξωτερικό; Μήπως αληθεύει η πληροφορία που έρχεται από την αμφιλεγόμενη Oda TV, σύμφωνα με την οποία ο Αλμπαϊράκ έχει νοικιάσει ένα γραφείο στην Κωνσταντινούπολη και ασχολείται με τις δικές του μπίζνες;

Βεβαίως τα θεσμικά τουρκικά media δεν λένε λέξη για όλα αυτά. Είναι λογικό. Λόγω ελλείψεως πραγματικών πληροφοριών, τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία ελέγχονται σχεδόν κατά 96% από το καθεστώς του Σουλτάνου, φοβούνται ότι είναι πολύ πιθανόν να μεταδώσουν ανακρίβειες, οι οποίες με τη σειρά τους θα εκνευρίσουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Έτσι προτιμούν την απόλυτη σιωπή.

Από την άλλη, τα τουρκικά ΜΜΕ που εξαρτώνται απόλυτα από τον κρατικό κορβανά δεν θέλουν να μπουν στη μέση ενός καβγά που αυτή τη στιγμή φέρνει αντιμέτωπες διάφορες φράξιες του κυβερνώντος κόμματος AHP.

Και τώρα ερχόμαστε στο ζουμί. Μέχρι τώρα κι από τον Ιούλιο του 2016 και το περίφημο αποτυχημένο πραξικόπημα, ο βασικός εχθρός του τουρκικού κράτους, του Ταγίπ Ερντογάν, και του ιδιότυπου ισλαμισμού που εκφράζει το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία, είναι ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο άνθρωπος δηλαδή που εντοπίστηκε από τους Αμερικανούς πολύ νωρίς, στα μέσα του περασμένου αιώνα, κάπου στην περιοχή του Ερζερούμ, όταν ήταν ακόμη πολύ νεαρός. Οι Αμερικανοί τον ενέταξαν στην περίφημη οργάνωση «GLADIO», την περίφημη μυστική οργάνωση του ΝΑΤΟ, που στην Ελλάδα είχε πάρει το όνομα «κόκκινη προβιά».

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν τότε 18 με 20 ετών. Στη συνέχεια ίδρυσε το θρησκευτικό του Τάγμα και σιγά σιγά απέκτησε επιρροή στους Τούρκους ισλαμιστές και κάποια στιγμή έγινε και μέντορας του Ταγίπ Ερντογάν. Η συνέχεια είναι γνωστή. Κάποια στιγμή ο σημερινός Σουλτάνος τα «έσπασε» με τον πνευματικό του πατέρα αφού τα χάλασαν στη μοιρασιά της εξουσίας.

Έτσι ο Φετουλάχ Γκιουλέν έγινε ο βασικός εχθρός και ο υπαίτιος για τα κυριότερα δεινά που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Ε, λοιπόν, αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη που πιστεύουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ανακάλυψε ξαφνικά πως ο γαμπρός του, το δεξί του χέρι, ο άνθρωπος που χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του, ο άνθρωπος που είχε αναλάβει συν τοις άλλοις την οικονομική διευθέτηση του μέλλοντος της ευρύτερης οικογένειας Ερντογάν, και ο νοών νοείτο, ε, λοιπόν, αυτός ο Αλμπαϊράκ έγινε ξαφνικά, μα τον Αλλάχ, πολύ ισχυρός. Πολύ ισχυρότερος από ό,τι θα μπορούσε να επιτρέψει ο πεθερός του.

Με το Pelican Group ο προεδρικός γαμπρός επιχείρησε να γίνει Φετουλάχ Γκιουλέν νούμερο δύο, κάτι που ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα μπορούσε να επιτρέψει. Αλλά όλα αυτά μένει να αποδειχθούν. Αν ποτέ αποδειχθούν, διότι οποιαδήποτε αποκάλυψη περί του πραγματικού ρόλου του προεδρικού γαμπρού θα μπορούσε να καταλήξει σε χιονοστιβάδα αποκαλύψεων και σε ένα πραγματικό ντόμινο, όπου ενδεχομένως να αποδεικνυόταν πως η ευρύτερη οικογένεια Ερντογάν εδώ και πολλά χρόνια «χορηγείται από τα μαύρα ταμεία και τις αμφιλεγόμενες έως και παράνομες, και πάντως ύποπτες σχέσεις είτε με το Ιράν και τον Αγιατολάχ, είτε με το Ισλαμικό Χαλιφάτο και τις φράξιες της Αλ Κάιντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *