Covid-19Δυτική ΕλλάδαΕιδήσειςΤελευταία ΝέαΥγεία

Σκληρό lockdown σε Κάλυμνο, Εύοσμο και Κορδελιό

Σκληρό lockdown ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από αύριο 20/02 ως την 1η Μαρτίου για τον δήμο Ευόσμου – Κορδελιού, αλλά και την Κάλυμνο, περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα τις τελευταίες ημέρες.

Οι ειδικοί κατέληξαν στην εν λόγω απόφαση ειδικά για τον Εύοσμο, καθώς εκεί εντοπίζεται μεγάλη πλειοψηφία της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, σε καθολικό lockdown παραμένουν Αχαΐα, Εύβοια, Μύκονος και Αττική.

Όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, στην Αχαΐα παρατηρείται μια σταθεροποίηση, αν και ο σημερινός τριψήφιος αριθμός (104 κρούσματα), δημιουργεί ανησυχία. Από την άλλη στην Εύβοια, όπως είπε, παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση.

Οι νέες περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται πλέον οι εξής περιοχές:

Η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας,
Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων),
Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,
Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής,
Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,
Ο Δήμος Θάσου,
Οι Δήμοι Αγιάς και Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας,
Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης,
Οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου,
Οι Δήμος Άργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας,
Οι Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,
Ο Δήμος Πύδνας- Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,
Ο Δήμος Καρπάθου και
Ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων
Δεν παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στον Δήμο Θήρας, στον Δήμο Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, στον Δήμο Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, καθώς και στον Δήμο Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, στη Ζάκυνθο, τη Σαντορίνη, τη Σπάρτη, την Εορδαία και τον Άγιο Νικόλαο τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή βρίσκεται σε ύφεση. Ως εκ τούτου, οι περιοχές αυτές εντάσσονται πλέον στο επίπεδο επιτήρησης (πορτοκαλί), στο οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Τι ισχύει για τις περιοχές που βρίσκονται στο Γ’ Επίπεδο (πολύ αυξημένου κινδύνου)

Tα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για τις εν λόγω περιοχές είναι:

Αναστoλή λειτουργίας του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα super market, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους Δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.
Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους Δήμους – η είσοδος και η έξοδος επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.
Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
Υπενθυμίζεται ότι και στις περιοχές αυτές, όπως και στις «κόκκινες» περιοχές:

Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 18:00 μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση τη μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για σύντομη βόλτα κατοικίδιου γύρω από τη μόνιμη κατοικία. (Eξαίρεση αποτελεί η Αττική όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές ισχύει από τις 21:00 και 18:00 μόνο για τα Σαββατοκύριακα).
Παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, καθώς και η λειτουργία των χώρων πολιτισμού.
Ιδιαίτερα για τις περιοχές αυτές, τονίζεται η ανάγκη πιστής τήρησης τόσο του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και της τήρησης των αποστάσεων, καθώς και την εφαρμογή της τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό (τουλάχιστον 50% για τις περιοχές αυτές).
Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν, όπως και σε όλη τη χώρα, με τη μέθοδο του take away και του delivery. Όσον αφορά στο take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.
Δια ζώσης λειτουργία των Δημοτικών και Γυμνασίων από 01/02/2021
Τηλεκπαίδευση για τα Λύκεια
Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα.
Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
Κλειστά καταστήματα τις Κυριακές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *