Συνέντευξη του Καρδιοχειρουργού Νικολάου ΜΠΑΪΚΟΥΣΗ

Ο κύριος ΜΠΑΪΚΟΥΣΗΣ είναι καρδιοχειρουργός στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Αθηνών ενώ έλκει την καταγωγή του από την Πάτρα.
Αφορμή για την συνέντευξη αυτή αποτέλεσε η μεγάλη του επιτυχία στις πρόσφατες εκλογές Νοσοκομειακών Ιατρών.

Ας ξεκινήσουμε από το πιο πρόσφατο γεγονός και τις εκλογές.

Η επιτυχία μου στις εκλογές και η κατάληψη μιας εκ των πρώτων πρώτων θέσεων του ψηφοδελτίου, δείχνει την αποδοχή που έχω από τους συνάδελφούς μου ιατρούς. Θυμίζω ότι ψήφιζαν μόνο ιατροί. Δείχνει ότι ο ιατρικός κόσμος με έχει γνωρίσει μέσα από τα χειρουργεία μου, τις διαλέξεις μου, τις επιστημονικές μου δημοσιεύσεις, τα μαθήματα καρδιοχειρουργικής και γενικότερα μέσα από την ιατρική μου ιδιότητα. Δείχνει την υπευθυνότητα με την οποία ασκώ την καρδιοχειρουργική και την συνέπειά μου σε ό,τι αναλαμβάνω. Είναι σίγουρα μια σημαντική νίκη.

Αλλάζει κάτι τώρα στη ζωή σας;

Ναι αλλάζει. Αυξάνεται το αίσθημα ευθύνης. Είχα πει και παλαιότερα ότι πριν τα χειρουργεία μου με κατακλύζει ένα απέραντο αίσθημα ευθύνης. Αυτό, όσο μεγαλώνω, σε όλους τους τομείς, γίνεται ακόμα πιο έντονο. Θέλω να είμαι ακόμα πιο συνεπής ώστε να μην απογοητεύσω τους ασθενείς που μου εμπιστεύονται την καρδιά τους ούτε τους συναδέλφους μου που με τίμησαν με την ψήφο τους.

Πώς συνδυάζεται αυτή η επιτυχία και η σαρωτική νίκη με την ιατρική;

Από αυτό το μετερίζι θα διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερη εκπαίδευση των νέων ιατρών σε επιστημονικό, πειραματικό και κλινικό επίπεδο και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα. Να έχουμε ισάξιο σύστημα υγείας με τους Ευρωπαίους. Να επισημάνω ότι, τουλάχιστον για τους καρδιοχειρουργικούς ασθενείς, εξαιρετικά σπάνια ή ποτέ πλέον δεν φεύγει κανένας για επέμβαση καρδιάς στο εξωτερικό. Αντιμετωπίζουμε όλες τις καρδιοπάθειες στην πατρίδα μας με αποτελέσματα ισάξια των διεθνών προτύπων. Αυτό θέλουμε να ισχύει σε όλους τους τομείς της ιατρικής. Θα διεκδικήσουμε σύγχρονο εξοπλισμό στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα ώστε να μπορούμε να κάνουμε όλα τα innovations. Η ιατρική εξελίσσεται παράλληλα με την τεχνολογία προς όφελος του ασθενούς.

Τί είναι για σας το ιατρικό λειτούργημα και η καρδιοχειρουργική;

Ο καθένας μας ως ονειροπόλος έφηβος θέλει να κάνει κάτι σημαντικό στη ζωή του. Όσο πιο ψηλά στοχεύεις, τόσο προσπαθείς, τόσο βελτιώνεσαι και τόσο περισσότερο πλησιάζεις τους στόχους σου. Μέσα από την ιατρική έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε υπηρεσίες υγείας και ανακούφιση στον πάσχοντα καρδιοπαθή συνάνθρωπό μας. Υπάρχει πάντα αγωνία για την έκβαση μιας καρδιοχειρουργικής επέμβασης. Αδρεναλίνη στα ύψη. Είναι όμως ασύλληπτη η ικανοποίησή μου μετά από ένα επιτυχημένο χειρουργείο ανοικτής καρδιάς. Η ζωή μου όλη κινείται γύρω και την καρδιοχειρουργική και βρίσκεται μέσα στις καρδιές των ανθρώπων που χειρουργώ.

Πως αναμένεται το μέλλον στον τομέα της υγείας;

Εγώ προσωπικά είμαι αισιόδοξος. Απαιτείται ωστόσο συνεχής προσπάθεια και επαγρύπνηση από όλους τους αρμόδιους και τους εμπλεκόμενους. Ας κάνει ο καθένας μας ως υπεύθυνος πολίτης ό,τι καλύτερο μπορεί από την θέση του, θεσμική ή μη.

K.Μπαϊκουση σας ευχαριστούμε που μάς δεχτηκατε και καναμε αυτην την ομορφη συζήτηση και σας ευχόμαστε να έχετε υγεία και δάναμη και καθε όνειρο και φιλοδοξία σας να πραγματοποιηθεί.
Καλό Πάσχα

Και εγω σάς ευχαριστώ Καλή Ανάσταση και Κάλο Πάσχα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.