Τελευταία Νέα

Έφτασε στην Αττάλεια το Oruc Reis

Αλλαγή πορείας πραγματοποίησε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis το Σάββατο, μαζί με τα υποστηρικτικά σκάφη του Ataman και Cengiz Han, λίγο πριν τη λήξη της τουρκικής NAVTEX της 31ης Αυγούστου.

Τα σκάφη εξήλθαν από την περιοχή που είχαν δεσμεύσει εντός της κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά τις Κύπρου το βράδυ του Σαββάτου και κινούνται πλέον με πορεία προς τα τουρκικά παράλια, χωρίς να είναι γνωστός ο ακριβής προορισμός τους. Πάντως, στους χάρτες του Marinetraffic, λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής φαίνεται πως το πλοίο Oruc Reis, καθώς και τα δύο συνοδευτικά του, εισήλθαν στον κόλπο της Αττάλειας.

Μάλιστα, φαίνεται πως η Τουρκία δεν προχώρησε σε ανανέωση της NAVTEX, καθώς η προηγούμενη που αφορούσε το oruc Reis είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και έληξε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Σε πρώτη φάση, το γεγονός αυτό της αύξησης ταχύτητας μπορεί να σημαίνει ότι το τουρκικό ερευνητικό έχει μαζέψει τα καλώδια και αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν διεξάγει έρευνες, κάτι που έχει αναπαραχθεί σε τουρκικά ΜΜΕ, που ερμηνεύουν την κίνηση ως βήμα προς μια λύση διπλωματικής αποκλιμάκωσης μετά τις πρόσφατες εξελίξεις. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές στον Τύπο της Τουρκίας που «δείχνουν» το λιμάνι της Αττάλειας ως προορισμό του ερευνητικού σκάφους.

Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα και παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του. Οι κυπριακές υπηρεσίες παρακολουθούν παράλληλα την κατάσταση με τεχνικά μέσα.

Υπενθυμίζεται ότι στο Καστελλόριζο θα βρεθεί το πρωί της Κυριακής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ώστε να παραστεί στον εορτασμό της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του νησιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *