Δεσμεύσεις Πούτιν σε Μακρόν για τους αμάχους – Τους όρους του για την κατάπαυση του πυρός εξήγησε ο πρόεδρος της Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας μιάμισης ώρας, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πούτιν εμφανίστηκε πρόθυμος να δεσμευτεί να σταματήσει ο πόλεμος υπό την προυπόθεση ότι η Δύση θα δεχθεί τους τέσσερις όρους που έχει θέσει: Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους, αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους και διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να σταματήσουν τα πλήγματα εναντίον των αμάχων, να διαφυλαχθούν οι πολιτικές υποδομές και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στους οδικούς άξονες στην Ουκρανία. Και στα τρία αυτά σημεία ο Πούτιν «επιβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να δεσμευτεί», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο Μακρόν ζήτησε από τον Πούτιν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες ημέρες και εκείνος συμφώνησε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Μακρόν επανέλαβε το επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός , άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών, προστασία των αστικών υποδομών και εξασφάλιση των οδικών αξόνων, κυρίως εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.

Τις τελευταίες ώρες ο Μακρόν συνομίλησε επίσης «πολλές φορές» με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.