ΕιδήσειςΠολιτικήΤελευταία Νέα

Εξελίξεις: Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας επισκέπτεται Αθήνα και Λευκωσία αλλά όχι την Άγκυρα

Σοβαρά προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει πια η γερμανική διαμεσολάβηση μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο μετά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας.

Πρόκειται για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στην Κύπρο και την αιφνίδια αποστολή του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis για έρευνες ΝΔ του Καστελόριζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Κατόπιν τούτου η προγραμματισμένη, τριγωνική αποστολή του Γερμανού ΥΠΕΞ σε Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία ακυρώνεται εκ των πραγμάτων με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας να περιορίζει πλέον το ταξίδι του σε Ελλάδα και Κύπρο.

Για ορισμένους διπλωματικούς κύκλους που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο η αιφνίδια μεταστροφή της Τουρκίας είχε ως εμφανή στόχο να τεστάρει τη γερμανική διπλωματία και τις αντοχές του Βερολίνου. Η Deutsche Welle σε ανταπόκρισή της σημειώνει τα εξής:

«Ο Χάικο Μάας επισκέπτεται Αθήνα και Λευκωσία, αλλά όχι Άγκυρα

Το Βερολίνο δεν βλέπει κανένα νόημα σε μια επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία. Η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για έναρξη διαλόγου της Τουρκίας με Ελλάδα και Κύπρο.

Την Τρίτη ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα επισκεφτεί την Κύπρο και την Ελλάδα. Στη Λευκωσία θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Αργά το απόγευμα θα φτάσει στην Αθήνα όπου το βράδυ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η κατάσταση στην Α. Μεσόγειο. Αυτό το θέμα θα βρισκόταν και στην ατζέντα των συναντήσεων που σκόπευε να έχει ο κ. Μάας στην Άγκυρα. Το ταξίδι αυτό τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Άντεμπαρ ανακοίνωσε ότι ο Χάικο Μάας θα επισκεφτεί μόνο τη Λευκωσία και την Αθήνα.

Ερωτηθείς από την Deutsche Welle στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης για τους λόγους της ακύρωσης του ταξιδιού στην Τουρκία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, περιορίστηκε στη δήλωση ότι ο κ. Μάας αποφάσισε να ταξιδέψει μόνο στη Λευκωσία και την Αθήνα. Πηγές στο Βερολίνο επισημαίνουν όμως ότι με τη στάση της Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες, μια επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών δεν θα είχε «κανένα νόημα».

Σιγή σε ό,τι αφορά κυρώσεις

Η δυσφορία, αλλά και η απογοήτευση της γερμανικής κυβέρνησης για την τουρκική συμπεριφορά αυξάνεται. Μετά από την αποδοκιμασία του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων για επισκέπτες την περασμένη εβδομάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επέκρινε σήμερα τη νέα επιχείρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Η πραγματοποίηση ερευνητικών ενεργειών «σε αυτή την αμφιλεγόμενη θαλάσσια περιοχή, θα ήταν ένα λυπηρό και από τη δική μας σκοπιά μια μη συνετό βήμα», δήλωσε. «Θα πήγαινε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και οπωσδήποτε δεν θα ήταν ωφέλιμη για την ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκία όπως τις εξέτασε την προπερασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.»

Ο κ. Ζάιμπερτ έκανε έκκληση «όλοι οι εμπλεκόμενοι» να καταβάλουν προσπάθειες, προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση και να λύσουν τα ζητήματα διένεξης, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που σχετίζονται με το Δίκαιο της Θάλασσας, «όσο πιο γρήγορα γίνεται, με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.» Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να είναι πρόθυμο να στηρίξει κάθε προσπάθεια που υπηρετεί αυτόν τον σκοπό. Αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας, που επίσης είχαν συζητηθεί στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει εικασίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *