ΕιδήσειςΠολιτικήΤελευταία Νέα

Εξηγήσεις του ΥΠΕΞ για το διπλωματικό ναυάγιο στην Άγκυρα

Σε μία εκ των υστέρων προσπάθεια αποτίμησης του διπλωματικού ναυαγίου της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κυκλοφόρησε ένα non paper το βράδυ της Πέμπτης με εξηγήσεις και επεξηγήσεις για το τι συνέβη ακριβώς στην τουρκική πρωτεύουσα. Εκ του non paper προκύπτει πως υπήρχε πλήρης συνεννόηση μεταξύ του Νίκου Δένδια και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πως η τελευταία συζήτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Ταγίπ Ερντογάν νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης. Προκύπτει επίσης πως ο Νίκος Δένδιας είχε ρητή εντολή από τον πρωθυπουργό «να απαντήσει δεόντως εάν προκληθεί». Με παραπομπή σε «διπλωματικές πηγές» το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να εξηγήσει το διπλωματικό πινγκ πονγκ, όπως το αποκαλεί, που εξελίχθηκε μπροστά στις κάμερες και που μόνο πινγκ πονγκ δεν ήταν αφού μιλάμε για μία πλήρη διάσταση απόψεων σε όλα τα ζητήματα και σε όλα τα θέματα που επί της ουσίας αφορούν τις ελληνικές θέσεις και το Κυπριακό.

Το non paper του ΥΠΕΞ που κυκλοφόρησε την Πέμπτη το βράδυ έχει ως εξής:

«Όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα.

Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις» αναφέρουν διπλωματικές πηγές για το πινγκ πονγκ δηλώσεων στην ‘Αγκυρα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επισημαίνουν πως με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων και προσθέτουν:

«Η δική μας βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο.

Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην θετική ατζέντα, γι΄αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση.

Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας».

Σημειώνουν πως ο υπουργός Εξωτερικών είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. «Είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Και ο ΥΠΕΞ είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως» σημειώνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *