Η αμερικανική Γερουσία υπερψήφισε τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Το νομοσχέδιο με το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 εγκρίθηκε από την Γερουσία των ΗΠΑ με μεγάλη πλειοψηφία.

Το νομοσχέδιο για την Εθνική Άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών και τον αμυντικό προϋπολογισμό στο οποίο προβλέπονται και οι κυρώσεις προς την Τουρκία εγκρίθηκε με 84 ψήφους έναντι 13 κατά.

Είχε προηγηθεί η έγκριση του νομοσχεδίου και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφους 335 υπέρ και 78 κατά.

Το νομοσχέδιο επίσης προβλέπει μέτρα για να καθυστερήσει ή να εμποδιστεί η προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και το Αφγανιστάν, δυσκολεύοντας επίσης τον πρόεδρο να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Οι νομοθέτες συμπεριέλαβαν, επίσης, αναφορές που θα υποχρέωναν τον πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των S-400.

Το νομοσχέδιο θα σταλεί στη συνέχεια για υπογραφή από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε ήδη ότι θα υποβάλει βέτο, διαμαρτυρόμενος για πρόνοιες που δεν έχουν σχέση με τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου ή τις κυρώσεις στην Τουρκία. Μάλιστα είχε ζητήσει από τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και γερουσιαστές να μην ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου κάτι που οι ίδιοι ωστόσο αγνόησαν.

Οργή στην Τουρκία

Χθες Πέμπτη, τέσσερις πηγές -συμπεριλαμβανομένων δύο Αμερικανών αξιωματούχων- είχαν δηλώσει στο Reuters ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών S-400.

Σε μια πρώτη αντίδραση στην Τουρκία, ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα «γύριζε εναντίον των ΗΠΑ και θα έβλαπτε τις σχέσεις μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ».

«Οι κυρώσεις δεν θα επιτύχουν κανέναν θετικό αποτέλεσμα, αλλά θα είναι αντιπαραγωγικές. Θα έβλαπταν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» είπε ο αξιωματούχος, σχολιάζοντας τις πληροφορίες από τις προαναφερθείσες πηγές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.