ΕιδήσειςΠολιτικήΤελευταία Νέα

Η περιοδεία-σόου του Τσαβούσογλου στη Θράκη

Λίγο πριν από τις 10:30 το πρωί της Κυριακής ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έφτασε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, συνοδευόμενος από δεκάδες Τούρκους δημοσιογράφους και την τουρκική αντιπορσωπεία. Η επίσκεψή του στη Θράκη «είναι ιδιωτική και κανένας δεν απαγορεύει τις ιδιωτικές επισκέψεις στη χώρα μας» είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Πάντως τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα στην ευρύτερη περιοχή και στις περιοχές που θα βρεθεί ο Τούρκος υπουργός. Αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ο κ. Τσαβούσογλου προχώρησε οδικώς προς την Κομοτηνή για να επισκεφθεί το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, όπου θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέ Μετέ και τον ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή το οποίο είχε επισκεφτεί και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν είχε έρθει στη Θράκη το 2017. Ο ίδιος δεν θα επισκεφθεί τα Πομακοχώρια αφού οι Πομάκοι τα τελευταία 24ωρα προχώρησαν σε ανακοίνωση μέσω της οποίας αναφέρουν ότι «ο Τσαβούσογλου είναι ανεπιθύμητος στα χωριά μας».

Στη συνέχεια ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθήσει σε γεύμα με τα μέλη της «συμβουλευτικής επιτροπής μειονότητας» σε ταβέρνα στο χωριό Θάμνα Ροδόπης. Το πρόγραμμά του θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή του στον τάφο του βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ ( υπήρξε βουλευτής Ροδόπης και ιδρυτής του εθνικιστικού κόμματος ΚΙΕΦ) το απόγευμα της Κυριακής.

Στις 18.00 θα αναχωρήσει για την Αθήνα όπου το βράδυ είναι προγραμματισμένο δείπνο με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Ωστόσο, ο ίδιος μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ανέβασε ένα προκλητικό twit στο οποίο κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα».

“Persona non grata” για τους Πομάκους της Θράκης ο Τσαβούσογλου

“Persona non grata” χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι είναι ανεπιθύμητος στα Πομακοχώρια της Θράκης.

Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ιμάμ Αχμέτ, αναφέρεται:

«Κύριε Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ΕΙΣΤΕ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ!

Υπουργέ Εξωτερικών της Τουρκίας, κύριε Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας, την ιστορία του περήφανου λαού μας, τη φωνή των ελεύθερων Πομάκων, τη μνήμη των κοριτσιών μας που γκρεμοτσακίστηκαν από τις δεκάδες βουνοκορφές της Ροδόπης, τα Μόμτσκι Κάμεν (πολύ πριν τις Σουλιώτισσες) για να αποφύγουν τους οθωμανούς κατακτητές, τη συνείδηση των Πομάκων ακτιβιστών οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες, αντιμετώπισαν ρατσιστική βία, ξυλοδαρμούς, απειλές, κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό από εγχώριους μισθοδοτούμενους εκπροσώπους του εθνικισμού της χώρας σας, οπαδών της φασιστικής/τρομοκρατικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, δηλώνουμε ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης ότι: ΕΙΣΤΕ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ΣΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ.

Ο ΜΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΑ ΗΡΩΪΚΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΒΑΘΙΑ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΠΡΑΞΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΣΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΜΑΣ.

Η δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα Αυστραλία καθιέρωσε την 26η ΜΑΙΟΥ, ως ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ, για τις βαρβαρότητες που διέπραξαν οι άποικοι πρόγονοι των σημερινών Αυστραλών σε βάρος των ιθαγενών κατοίκων, των Αβορίγινων.

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μπείτε στην σφαίρα των πολιτισμένων χωρών, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστραλίας, ζητώντας από εμάς τους αυτόχθονες θρακιώτες, ΣΥΓΓΝΩΜΗ!

Στην αντίθετη περίπτωση, είστε ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ στα Πομακοχώρια, είστε PERSONA NON GRATA!

Αντί των πομακοχωριών συστήνουμε να επισκεφθείτε τα αιματοβαμμένα χωριά των Κούρδων της Τουρκίας και της Συρίας, να επισκεφθείτε τους τάφους των εκατοντάδων χιλιάδων δολοφονημένων πολιτών, αλλά και τους δημοκράτες δημοσιογράφους και πολιτικούς της Τουρκίας, οι οποίοι σαπίζουν στις κρατικές φυλακές σας, τις μανάδες και τους πατεράδες των οποίων σκοτώσατε τα παιδιά και τα εγγόνια καθώς και όλους αυτούς που καταδιώκει μαζικά και με κάθε μέσο το καθεστώς της χώρας σας».

Τη Δευτέρα η συνάντηση Τσαβούσοβλου – Μητσοτάκη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Τσαβούσογλου επιθυμεί να εξελιχθεί μία ομαλή συζήτηση στην Αθήνα και να μην επαναληφθεί η ένταση που επικράτησε ανάμεσα στον ίδιο και τον Ν. Δένδια κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Άγκυρα. Ωστόσο, οι δηλώσεις που κάνει κάνει ο ίδιος στους δημοσιογράφους κατά την παραμονή του στη Θράκη, θα καθορίσει και το κλίμα που θα επικρατήσει κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα για να συζητήσει με τον κ. Δένδια και τον πρωθυπουργό, όπως αναμένεται.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια θα γίνει συνάντηση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών στο υπουργείο Εξωτερικών και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου προς τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτός από το αίτημα για συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, φέρνει μαζί του και άλλα 7 ζητήματα για να θέσει στο τραπέζι με το Νίκο Δένδια, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, τη μειονότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *