Δυτική ΕλλάδαΕιδήσειςΠολιτικήΤελευταία Νέα

Μητσοτάκης: Αυξάνονται 8% τα αναπηρικά επιδόματα

Την αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων κατά 8% ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γνωρίζοντας ότι ενώ οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν, αντισταθμίζοντας ένα μέρος του πληθωρισμού, η αλήθεια είναι ότι δεν τις ακολούθησαν τα σχετικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Γι’ αυτό και επέλεξα ως τελευταία συμβολική, αλλά και ουσιαστική κίνηση, της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου, την άμεση αύξησή τους κατά 8%, ενισχύοντας έτσι 200.000 συμπολίτες μας με το μέρισμα που μας επιτρέπει η καλή πορεία της οικονομίας» ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε «το 2019 κάναμε μια νέα αρχή και έκτοτε έχουμε εκτινάξει εξαγωγές και επενδύσεις. Το κλείσιμο του 2022 μας βρίσκει με τη δεύτερη ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του τουρισμού είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μας βοηθήσει να αντέξουμε παρά τις διεθνείς αναταράξεις»

«Ο δείκτης του ΑΕΠ δεν είναι αυτοσκοπός. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό ότι δημιουργήθηκαν 340.000 νέες θέσεις εργασίας και μειώσαμε την ανεργία κατά 7%» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός απαριθμώντας ότι «οι εργαζόμενοι είδαν τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται τρεις φορές και να έχει φτάσει τα 780 ευρώ. Οι συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά μόνιμες αυξήσεις κατά σχεδόν 8% μετά από 12 χρόνια. Πι πιο ευάλωτοι είδαν την πολιτεία δίπλα τους σε κάθε δυσκολία»
«Όλα αυτά δεν έγιναν σε κενό. Συνέβησαν ενώ η χώρα αντιμετώπιζε την πανδημία του κορωνοϊού, την υβριδική εισβολή στα σύνορά της, την διαρκώς επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της. Οι λύσεις που προωθήσαμε δεν ήταν ούτε προφανείς, ούτε εύκολες. Όμως πιστεύω ότι τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ομιλία του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με τα διδάγματα του Δαρβίουν ότι «επιβιώνει εκείνος που προσαρμόζεται καλύτερα στις αλλαγές» τονίζοντας ότι «αυτό συνοψίζει την εξέλιξη της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Σε λιγότερο από 45 μήνες και παρά τις προκλήσεις ο τόπος μας κατάφερε να συμβαδίσει με το διεθνές περιβάλλον. Κατάφερε να κάνει άλματα τα βήματά του ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης»
Αφού, δε, υπενθύμισε ότι «η εθνική οικονομία τα 4 χρόνια αναβαθμίστηκε 12 φορές» πρόσθεσε ότι «βρίσκεται ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα» και συμπλήρωσε: «Συμμερίζομαι την αισιοδοξία του προέδρου του Eurogroup. Eφόσον από τις εκλογές προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον πληθωρισμό λέγοντας ότι «συμπιέζει τα εισοδήματα αλλά είναι αισθητά κάτω σε σχέση με την ευρωζώνη» και κάλεσε όλους να κρατήσουν το γεγονός ότι «η Ελλάδα εξέδωσε επιτυχώς 5ετες ομόλογο μια ημέρα μετά την προκήρυξη των εκλογών απόδειξη ότι η διεθνής κοινότητα εμπιστεύεται το παρόν και το μέλλον της χώρας».

«Δεν έγιναν όλα αυτά με το πάτημα ενός κουμπιού. Το 2019 δεν είχα υποσχεθεί θαύματα αλλά σας είχε παριγράψει ένα όραμα και είχα υποσχεθεί σκληρή δουλειά. Είχα περιγράψει την οικονομική πολιτική ως ένα τρίγωνο με πρώτη πλευρά τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε:

«Η δεύτερη πλευρά αφορούσε την αλλαγή στο δημοσιονομικό μείγμα μετά την ιδεοληπτική αντίληψη της υπερφορολόγησης της εργατικής τάξης από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υποσχεθήκαμε ότι θα μειώσουμε φόρους και τους μειώσαμε. Ακολουθήσαμε μια ευέλικτη και αναπτυξιακή φορολογική πολιτική χωρίς να κινδυνεύσει η δημοσιονομική σταθερότητα».

Ειδικά, δε, για το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 με αφορμή τις αναφορές του Χρήστου Σταϊκούρα, είπε ότι «θα είναι πολύ χαμηλότερο του αναμενομένου και ισχύει η δέσμευση το 2023 η χώρα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα».
«Η τρίτη πλευρά ήταν η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Όλες οι τράπεζες είναι θωρακισμένες από τις διεθνείς αναταράξεις. Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι κλυδωνίζονται τράπεζες στην Ελβετία και οι δικές μας να έχουν υψηλή κεφαλαιοποίηση» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε «όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις ότι η χώρα δεν είναι πρόβλημα αλλά μέρος της λύσης της ευρωπαϊκής εξέλιξης και δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα σήμερα προσελκύει επενδύσεις από όλο τον κόσμο και από εταιρείες κολοσσούς όπως η Microsoft, Amazon, Google».
«Κακά τα ψέματα οι δείκτες για τους οποίους μιλήσαμε σήμερα αφορούν όσους ξέρουν να μεταφράζουν αριθμούς και την μεγάλη εικόνα της οικονομίας. Αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβει ο πολίτης ότι βελτίωνεται και η δική του θέση. Παρά τα λάθη το αναγνωρίζουν καλόπιστα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Η κυβέρνηση κράτησε όρθια την παραγωγή και την κατανάλωση μέσα στις κρίσεις. Οι εργαζόμενοι θυμούνται ότι ήταν το κράτος που προστάτευσε τις θέσεις εργασίας και ανέλαβε το κόστος της μισθοδοσίας τους. Οι πολίτες βλέπουν το πλεόνασμα του πλούτου να επιστρέφει στο εισόδημά τους» συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Μητσοτάκης.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, άμεση αύξηση κατά 8% των αναπηρικών επιδομάτων λέγοντας: «Η ανάπτυξη πρέπει να διευρύνει συνολικά τον δημόσιο πλούτο και το μέρισμα να μεταφράζεται σε καλύτερες αμοιβές και προστασία για τους ευάλωτους. Έχουμε αποδείξει την φροντίδα για τους πιο ευάλωτους και ξέροντας΄οτι οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν η αλήθεια είναι ότι δεν τις ακολούθησαν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Γι’ αυτό ως τελευταία συμβολική πράξη της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας αποφάσισα την άμεση αύξηση κατά 8% στα αναπηρικά επιδόματα ενισχύοντας 200.000 συμπολίτες μας»

«Οι συμπολίτες έχουν βιώσει τη μετάβαση από τον λαϊκισμό στον ρεαλισμό. Θα κρίνουν και θα συγκρίνουν όσα είπαμε σήμερα. Με ορόσημο την Κυριακή 21 Μαίου όταν ενωμένοι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δώσουν δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή ώστε η αυτοδύναμη Ελλάδα να προχωρήσει όπως της αξίζει σταθερά τολμηρά και μόνο μπροστά όπως της αξίζει» κατέληξε ο πρωθυπουργός

Πρόεδρος Eurogroup

«Θα ήθελα να ομολογήσω ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας τυγχάνει σεβασμού και έχει κύρος στο Eurogroup» ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, χαρακτηρίζοντας ιστορική στιγμή την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία.

«Άκουσα από τον πρωθυπουργό τις επιδόσεις και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και έχω την πεποίθήση ότι σύντομα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα και το πιστεύω αυτό γιατί στην Ελλάδα έχει πραγματοποιηθεί μεγάλη προσπάθεια και πρόοδος» πρόσθεσε ο κ. Ντόναχιου.

Κάνοντας αναφορά στις αλλαγές στο χρηματοοικονομικό σύστημα είπε ότι η οικονομία της Ελλάδας αντέχει στους κραδασμούς όπως η πανδημία ή ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Τον Αύγουστο η Ελλάδα βγήκε από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας και είχε την πρώτη έκθεση μετά από αυτή που ήταν θετική και γι’ αυτό το Eurogroup αποφάσισε περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας. Η Ελλάδα είναι πλέον ένα καθόλα φυσιολογικό μέλος της ευρωζώνης. Έτσι εγώ ως ΥΠΟΙΚ σε μια χώρα όπως η Ιρλανία καταλαβαίνω πόσο μεγάλο είναι το επίτευγμα αυτό. Καταλαβαίνω τις θυσίες που έχουν γίνει για να φτάσει κανείς σε αυτό το σημείο αλλά σας διαβεβαιώνω ότι απέδωσαν καρπούς και έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητά της. Παρά το ασταθές περιβάλλον πετύχατε ανάπτυξη 5,9% το 2022 και πρόβλεψη 2,3% για φέτος, επιδόσεις υψηλότερες από αυτές της Ευρωζώνης» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

5853177__1_
O πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου
O κ. Ντόναχιου αναφέρθηκε στην πρόκληση του πληθωρισμού τονίζοντας ότι και σε αυτό το επίπεδο η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο από τις χώρες της ΕΕ προσθέτοντας ότι «η πρόκληση είναι να είναι κανείς συνετός στη διαχείριση των δημοσιονομικών. Υπάρχουν πολλά καλά πράγματα σε μια οικονομία όπως η ελληνική».

«Οποιαδήποτε προεκλογική περίοδος είναι δύσκολη με προκλήσεις. όσοι θα συμμετάσχετε σε αυτές θα ήθελα να σας ενθαρρύνω όταν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση θα έχει μια καλύτερη προοπτική και ισχυρότερα δημοσιονομικά θεμέλα από ο,τι οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται στην δουλειά που έχετε κάνει και στις δύσκολες αποφάσεις που λάβατε

«Θα πρέπει να είστε πολύ υπερήφανοι για το έργο που έχετε κάνει» κατέληξε ο κ. Ντόναχιου

Σταϊκούρας: Τα καταφέραμε από κοινού κοινωνία και πολιτεία

«Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τα καταφέραμε από κοινού κοινωνία και πολιτεία. Την τελευταία 4ετια η οικονομία κατάφερε να αντέξει. Η πολιτεία στήριξε γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δημιούργησε πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης. Όλα αυτά τα καταφέραμε οικοδομώντας τις πολιτικές μας στους ακρογωνιαίους λίθους της αξιοπιστίας. Ό,τι είπαμε το κάναμε, τηρήσαμε τις προεκλογικές υποσχέσεις» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο υπουργός Οικομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Καταφέραμε η οικονομία μας να διακρίνεται για υψηλή ανθεκτικότητα, πρόοδο και ισχυρή δυναμική που έχουν θέσει τις βάσεις για ακόμα μεγαλύτερα επιτεύγματα, για καλύτερες δουλειές, για καλύτερες αμοιβές, για περισσότερη ευημερία για όλους» συνέχισε ο υπ. Οικονομικών.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Σταϊκούρας «μηδενίσαμε το πρωτογενές έλλειμμα του 2022» το οποίο, σύμφωνα με την εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2023 είχε εκτιμηθεί πως θα έφτανε στο 1,6% του ΑΕΠ, μια εξέλιξη που σημαίνει καλύτερη επίδοση της τάξεως των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέρος της οποίας μεταφέρεται και στην φετινή χρονιά.

Κάνοντας έναν απολογισμό με έργα και πράξεις είπε:

– μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ιδίως για τη μεσαία τάξη. Ενδεικτικά μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή, την προκαταβολή φόρου, ασφαλιστικές εισφορές, χορηγήσαμε υπερεκπτώσεις για την πράσινη οικονομία.

– στηρίξαμε τους πολίτες με 57 δισ. ευρώ με μέτρα όπως η επιδότηση λογαριασμών ρεύματος, τις στοχευμένες επιδοτήσεις καυσίμων και τροφίμων, την επιστρεπτέα προκαταβολή, το επίδομα θέρμανσης

– ενισχύσαμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών με παρεμβάσεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20% στην 4ετια, η αύξηση των συντάξεων

– ενισχύσαμε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος

– προχωρήσαμε σε αποκρατικοποιήσεις σε λιμάνια και μαρίνες, αξιοποιήσαμε το Ελληνικό

– εφαρμόσαμε συνετή δημιοσονομική πολιτική και διορατική εκδοτική στρατηγική. Έτσι καθίσταται απολύτως εφικτή η επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023

«Η χώρα μας σε αυτό τον μεγάλο, δύσκολο, σκληρό αγώνα που έδωσε τα 4 χρόνια δεν ήταν μόνη αλλά είχε ισχυρό εταίρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ισχυρό ρόλο είχε ο πρόεδρος του Eurogroup που δρομολόγησε λύσεις και συνέβαλε σε καθοριστικές αποφάσεις για την ελληνική οικονομία» συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Τα επιτεύγματα μας ενισχύουν την αισιοδοξία ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε στο μέλλον. Δεν παραγνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι ρευστή, ούτε ότι δεν υπήρξαν λάθη και παραλείψεις. Δεν κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, προσπαθούμε να τα διορθώσουμε με ειλικρίνεια μακριά από πρακτικές λαϊκισμού και ελιτισμού. Για να συγκροτήσουμε πατρίδα υψηλών απαιτήσεων πρέπει να συγκροτήσουμε ένα πιο παραγωγικό κράτος που θα αντανακλά τα αιτήματα της σύγχρονης κοινωνίας για συνδυασμό αποτελεσματικότητας και κοινωνικής συνοχής» είπε ακόμα ο υπουργός Οικονομικών.

«Στις 21 Μαΐου η χώρα έχει εθνικές εκλογές. Οι πολίτες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν. Εκτιμώ ότι θα επιλέξουν κυβέρνηση ΝΔ που κινείται με ευθύνη, διαθέτει όραμα και σχέδιο για την πατρίδα, μειώνει φόρους και εισφορές, στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, που ενισχύει το κύρος και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, που χτίζει ισχυρές συμμαχίες και αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα. Την κυβέρνηση της σοβαρότητας, της αποτελεσματικότητας και της σταθερότητας, την κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προχωράμε στον δρόμο της συνέπειας και της αξιοπιστίας. Προχωράμε για μια οικονομία που θα λειτουργεί εταιρικά και συναγωνιστικά δίπλα στις οικονομίες της Ευρώπης για περισσοτερες ευκαιρίες για όλους πρωτίστως για τη νέα γενιά» κατέληξε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σκυλακάκης: Παρά τις τεράστιες εξωγενείς κρίσεις πετύχαμε πολύ σημαντικές οικονομικές επιδόσεις

Παρά τις τεράστιες εξωγενείς κρίσεις πετύχαμε πολύ σημαντικές οικονομικές επιδόσεις σημείωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως υπενθύμισε με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 25%, το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 15 μονάδες σε σχέση με το 2018 και οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 45%. Αυτά τα πετύχαμε ανατρέποντας την ιδεοληπτική πολιτική των προκατόχων μας με μια απροκάλυπτη επιθετικότητα στην ιδιωτική οικονομία».

«Πετύχαμε 12 αναβαθμίσεις και ολοκληρώσαμε 13 αξιολογήσεις και τα αποτελέσματα για το 2022 που θα ανακοινωθούν θα είναι κατά 1% του ΑΕΠ τουλάχιστον καλύτερα από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Αυτό ανοίγει την πόρτα στην επενδυτική βαθμίδα» συνέχισε ο κ. Σκυλακάκης.

«Το δίλημμα που ανοίγεται μπροστά μας είναι ξεκάθαρο: οπισθοδρόμηση, αστάθεια, ιδεοληψίες ή σταθερότητα και ανάπτυξη. Η πορεία της οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί και είναι στο χέρι μας να το κάνουμε πραγματικότητα» κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.

Το 2022 η οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 5,9% τόνισε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος. «Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοπιστωτικά εργαλεία για να διαμορφώσουμε μια αναπτυξιακή πολιτική. Οι παρεμβάσεις μας στη φορολογική πολιτική στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός φορολογικού συστήματος απλού, δίκαιου και αποτελεσματικού που θέτει τις βάσεις για δημοσιονομική μεγέθυνση».

«Σταθερά και μεθοδικά προχωρήσαμε στην αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων δείχνοντας ότι η μείωση φόρων έχει αναπτυξιακή προοπτική. Σε αντίθεση με την προηγούμενη διακυβέρνηση όπου επιβλήθηκαν 29 νέοι φόροι, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε πάνω από 50 μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων» σημείωσε, επίσης, ο κ. Βεσυρόπουλος.

«Η ανθεκτικότητα της οικονομίας και οι προοπτικές της συνδέονται με την πολιτική σταθερότητα» κατέληξε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα βίντεο στο οποίο καταγράφηκε πώς η ελληνική οικονομία κινήθηκε τα τελευταία 4 χρόνια, τα μέτρα της κυβέρνησης για μείωση φόρων, την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με συνολικά 57 δισ. ευρώ, την αύξηση του κατώτατου μισθού, το ρεκόρ στις επενδύσεις, την μείωση της ανεργίας, την ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, τη μεγαλύτερη μείωση του χρέους στην Ευρώπη, την ενίσχυση του κύρους της χώρας και της οικονομίας διεθνώς, την πρόωρη αποπληρωμή των ταμείων του ΔΝΤ, την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων «για μια πιο ισχυρή οικονομία με περισσότερες δουλειές και καλύτερους μισθούς».

Τα συγχαρητήρια του προέδρου του Eurogroup για την ελληνική οικονομία

Nωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την εποικοδομητική συμμετοχή της χώρας μας στο Eurogroup με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα αλλά και γαι τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια με παράλληλη στήριξη της κοινωνικής συνοχής.

«Σας ευχαριστώ πολύ που βρήκατε τον χρόνο να έρθετε να μιλήσουμε για ό,τι έχουμε πετύχει μαζί τα τελευταία χρόνια», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνάντησης.

«Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ και ανυπομονώ πραγματικά για το συνέδριο αργότερα, ώστε να υπογραμμίσω την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί», τόνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup (σ.σ. ο κ. Ντόναχιου βρίσκεται στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο συνέδριο για την ελληνική οικονομία με τίτλο «Ανθεκτικότητα, Πρόοδος, Προοπτική»).

«Είναι μια σπουδαία ευκαιρία να συνοψίσουμε όλα όσα έχουμε πετύχει και να εντοπίσουμε επίσης τις προκλήσεις για την επόμενη περίοδο, γιατί φυσικά η δουλειά μας δεν σταματάει ποτέ», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι σταθερές οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλό πληθωρισμό, και αντηλλάγησαν απόψεις για την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη και τις προοπτικές της στη σκιά των κρίσεων που δημιούργησαν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στον κ. Ντόναχιου ότι η σταθερή άσκηση βιώσιμων δημοσιονομικών πολιτικών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα ανανεωμένο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης στο ενωσιακό επίπεδο. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις σχετικές διαβουλεύσεις και επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας εντός του 2023.

Συζητήθηκε ακόμα η τρέχουσα χρηματοπιστωτική αστάθεια στο διεθνές σύστημα και ο βαθμός στον οποίο επηρεάζεται το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τέλος, υπήρξε κοινή αντίληψη ότι η πρόοδος των εργασιών για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών συνιστούν επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ όσον αφορά την ανταγωνιστικότητά της διεθνώς, την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της, καθώς και τη διττή μετάβαση, πράσινη και ψηφιακή.

ΠΗΓΗ:15minutes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *