Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές εξετάσεις

Με ένα διαφορετικό σύστημα από αυτό που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια θα κληθούν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις που αρχίζουν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.

Οι φετινές εξετάσεις για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έρχονται με σημαντικές αλλαγές που έφερε ο νέος νόμος του Υπουργείου Παιδείας. Η σημαντικότερη όλων είναι η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η οποία αναμένεται να αφήσει εκτός πανεπιστημίων περίπου το ένα τρίτο των υποψηφίων. Η ελάχιστη βάση υπολογίζεται αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών ως εξής: Υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας όλων των υποψηφίων σε καθένα από τα τέσσερα μαθήματα των επιστημονικών πεδίων και στη συνέχεια υπολογίζεται ένας συντελεστής από 0,8 έως 1,2 για κάθε μάθημα. Στα ειδικά μαθήματα ο συντελεστής θα κυμαίνεται από 0,7 έως 1,1. Με λίγα λόγια, αν ένας μαθητής δεν έχει γράψει το 80% του μέσου όρου σε ένα μάθημα με συντελεστή 0,8 δεν θα μπορέσει να δηλώσει καμία σχολή στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.

Επίσης, από φέτος επανέρχεται ο συντελεστής βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά. Ο βαθμός των δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα, δηλαδή Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7), ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του υποψηφίου.

Φέτος για πρώτη φορά θα ισχύσει και η χρήση του μηχανογραφικού για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, αφού δίνεται η δυνατότητα να κατατεθεί προαιρετικά παράλληλο μηχανογραφικό. Αν και η είσοδος στα ΙΕΚ συνεχίζει να γίνεται με τον βαθμό του απολυτηρίου, ο υποψήφιος μπορεί να δώσει εξετάσεις για το πανεπιστήμιο και, αν περάσει, να επιλέξει πού θέλει να φοιτήσει. Το παράλληλο μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ είναι το πρώτο βήμα για το «διπλό μηχανογραφικό», το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2022.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι μαθητές φέτος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, κυρίως αν έχουν σχεδιάσει από τώρα ότι θα δώσουν εξετάσεις και το 2022. Και αυτό γιατί λόγω πανδημίας η φετινή ύλη είναι μικρότερη, κάτι που δεν θα ισχύσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, την επόμενη χρονιά.

Δείτε τον πίνακα με τις ημερομηνίες των εξετάσεων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.