ΕιδήσειςΤελευταία Νέα

Έκτακτη κατεπείγουσα σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη ρωσική εισβολή

Η απόφαση, την οποία είχαν εισηγηθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αλβανία, υιοθετήθηκε από 11 χώρες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα, κατόπιν αιτήματος των Δυτικών, απόφαση με την οποία συγκαλείται για αύριο, Δευτέρα, «έκτακτη κατεπείγουσα σύνοδος» της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για να εκφραστούν τα 193 μέλη της σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η απόφαση, την οποία είχαν εισηγηθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αλβανία, υιοθετήθηκε από 11 χώρες. Η Ρωσία την καταψήφισε και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα και η Ινδία απείχαν της ψηφοφορίας. Δεν ήταν δυνατή η άσκηση βέτο για τη σύγκληση αυτή, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό του ΟΗΕ.
Νέες, αυστηρές κυρώσεις, κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν την Κυριακή η πρόεδρος της Κομισιόν Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου της ΕΕ για την Ρωσία και το μπλόκο στο διατραπεζικό σύστημα πληρωμών Swift για τις ρωσικές τράπεζες.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στην αποδέσμευση 450 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων από την ΕΕ στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, κάνοντας λόγο για «ιστορική στιγμή», λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Πηγή: skai.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *