ΕιδήσειςΠολιτικήΤελευταία Νέα

Αρνητική η Τουρκία στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να τορπιλίσει, πριν καν υποβληθεί επίσημα, το αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία -η οποία φαίνεται ότι θα ακολουθήσει τη γείτονά της υποβάλλοντας και αυτή το ίδιο αίτημα- έκαναν λάθη με την περίπτωση της Ελλάδας. «Δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος» υποστήριξε και κατηγόρησε τις δύο χώρες της Σκανδιναβίας ότι είναι ξενώνες για τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Δεύτερον, δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν “ξενώνες” για τρομοκρατικές οργανώσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Το σχέδιο της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ είχαν ανακοινώσει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, παρά τις απειλές του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δεδομένα θα θεωρήσει εχθρική ενέργεια την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η τελική απόφαση της χώρας για το αν θα υποβάλει αίτημα ένταξης θα ανακοινωθεί την Κυριακή.

«Το να γίνει η Φινλανδία μέλος του ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλειά της. Επίσης, ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε τη Συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», ανέφεραν ο Νιινίστο και η Μάριν στην κοινή δήλωσή τους.

«Ελπίζουμε ότι τα βήματα που χρειάζονται σε εθνικό επίπεδο για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα, εντός των επόμενων ημερών», πρόσθεσαν.

Η Φινλανδία, τα σύνορα της οποίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα και μοιράζεται επίσης ένα δύσκολο παρελθόν με τη χώρα αυτή, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.

Πάνω από τα 3/4 των Φινλανδών στηρίζουν πλέον την υποψηφιότητα ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, λίγες ημέρες πριν από την αναμενόμενη επίσημη απόφαση για το ζήτημα.

Η δημόσια τηλεόραση Yle, που δημοσίευσε τη δημοσκόπηση, μετέδωσε ότι το 76% των Φινλανδών (ποσοστό-ρεκόρ) επιθυμεί την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάρτιο ανερχόταν σε 60%.

Από όλες τις πολιτικές πτέρυγες, οι ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της ένταξης στη Συμμαχία, συμπληρώνει η δημοσκόπηση.

Όπως και στη Σουηδία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε μεταστροφή της κοινής γνώμης, η οποία μέχρι τότε ήταν πολύ διχασμένη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *