ΕιδήσειςΤελευταία Νέα

Η Ουκρανία συμφώνησε για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Τη συμφωνία με τη Ρωσία για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στα σύνορα Ουρκανίας -Λευκορωσία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της επίσημης ρωσικής αντιπροσωπείας των διαπραγματευτών και βοηθός του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι λίγο μετά την εκπνοή της διορίας που είχε δώσει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Ήδη διεθνή Μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν την εξέλιξη αυτή λίγα λεπτά αφότου εξέπνευσε το σχετικό τελεσίγραφο.

Τι έγραψε στο Facebook o Zελένσκι

«Το αποτέλεσμα της συνομιλίας με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο. Συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, στην περιοχή του ποταμού Πρίπιατ.Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι την ώρα της αποχώρησης, των διαπραγματεύσεων και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, όλα τα αεροπλάνα, ελικόπτερα και πύραυλοι που τοποθετήθηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας θα παραμείνουν στο έδαφος», έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο Facebook.

Σημειώνεται πως επικοινωνία με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο είχε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δηλαδή λίγο πριν εκπνεύσει η διορία που έχει δώσει η Ρωσία για τη διεξαγωγή συνομιλιών στην πόλη Γκομέλ.

Αυτό σημαίναι πως η είδηση για διαπραγματεύσεις έρχεται λίγο μετά την επικοινωνία με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ταυτόχρονα, συνομιλούσαν ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, με τον Ρώσο πρόεδρο να επισημαίνει ότι «η Ουκρανία έχασε την ευκαιρία της».

Εν τω μεταξύ, σαφές μήνυμα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του έστειλε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, πριν από την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους διπλωμάτες στα σύνορα της Λευκορωσίας. Ξεκαθάρισε ότι θα υποστηρίξουν με κάθε τρόπο την Ουκρανία ενώ δέχονται σφοδρές επιθέσεις και άνθρωποι χάνονται.

Στο τηλεοπτικό μήνυμά του, επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας τόνισε ότι οι διπλωμάτες μεταβαίνουν στην περιοχή όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες χωρίς προκαταρτική συμφωνία, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτούν συζητήσεις υπό όρους τελεσιγράφων. Επισήμανε ότι σκοπός είναι να «ελαχιστοποιηθούν οι απειλές» και για τον λόγο αυτό αποστέλλεται ειδική αντιπροσωπεία για τις συνομιλίες.

«Θα ακούσουμε τι θέλει να μας πει η άλλη πλευρά χωρίς να υπάρχει κάποια προκαταρτική συμφωνία» τόνισε ο Κουλέμπα. Ο Ουκρανός υπουργός υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα ότι λόγω των συνομιλίων διασφαλίστηκε ότι καμία στρατιωτική δύναμη από τη Λευκορωσία δεν θα εξαπολύσει επίθεση στα ουκρανικά εδάφη.

Ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών της Ουκρανίας, Ευγκένι Γιένιν δήλωσε ότι, οι συνομιλίες ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Δευτέρας, 28 Φεβρουαρίου.

Η αντιπροσωπεία της Ρωσίας είχε φτάσει στη Λευκορωσία για συνομιλίες με την ουκρανική αντιπροσωπεία και έδωσε διορία μέχρι τις 14.00 ώρα Ελλάδας, όπως είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόβ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosty, η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας. «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις στο Γκομέλ» δήλωσε ο Πεσκόβ. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για τις συζητήσεις και εργάζεται για να διευθετήσει θέματα πρωτοκόλλου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είπε νωρίτερα πως θα οι συζητήσεις θα μπορούσαν να γίνουν στη Λευκορωσία, αν η Ρωσία δεν είχε εξαπολύσει επίθεση από αυτή τη χώρα και πρόσθεσε ότι οι όποιες συνομιλίες θα γίνουν σε χώρα η οποία δεν έχει δείξει εχθρότητα στην δική του.

«Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Μπακού. Προτείναμε όλες αυτές τις πόλεις. Και οποιαδήποτε άλλη πόλη θα μας βόλευε» είπε νωρίτερα ο Ζελένσκι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *