Δυτική ΕλλάδαΕιδήσειςΠολιτική

Στον απόηχο της AgreXA

Η 20η Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας AgreXA 2023, η οποία ολοκληρώθηκε με ρεκόρ επισκεπτών την Κυριακή, εκτός από τις ομορφιές της περιοχής ανέδειξε τον ρόλο των αγροτών και της καινοτομίας στην τοπική οικονομία. Είναι γνωστό ότι ο πρωτογενής τομέας για τη Δυτική Ελλάδα εισφέρει στο περιφερειακό εισόδημα πάνω από 1,3 δις ευρώ ετησίως, αποτελώντας μία μεγάλη δύναμη αλλά και ένα ισχυρό πλεονέκτημα για το μέλλον. Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, στην Περιφέρεια έχουμε καταβάλλει πολύ μεγάλες προσπάθειες για να σταθούμε δίπλα στον γεωργό, τον κτηνοτρόφο, τον αλιέα ή ιχθυοκαλλιεργητή, όχι απλώς ως συμπαραστάτες του έργου και των αιτημάτων του, αλλά ως συνδιαμορφωτές ενός καλύτερου μέλλοντος.

Η Στρατηγική μας περιστρέφεται γύρω από δύο βασικούς άξονες.

Πρώτον, ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, ώστε να γίνουν γνωστά παντού και, οι πωλήσεις τους να αποκτήσουν σύγχρονη δυναμική. Στην κατεύθυνση αυτή υλοποιούνται δράσεις εξωστρέφειας και η Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας αποτελεί πλέον τόπο συνάντησης παραγωγικών φορέων και εταιρειών που μπορούν να αναδείξουν την προστιθέμενη αξία των τοπικών αγροτικών προϊόντων και του πλούσιου αγροτοκτηνοτροφικού αποθέματος του Δήμου Ερυμάνθου.

Δεύτερον, προώθηση της «Αγροδιατροφικής Καινοτομίας» και της «Έξυπνης Γεωργίας». Στην Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδος έχουμε αναπτύξει 166 καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση των αγροτών μας. Παράλληλα, µέσω της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης δημιουργήσαμε 66 συμπράξεις καινοτόμων επιχειρήσεων με ερευνητικούς & ακαδημαϊκούς φορείς, µε έργα άνω των 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Με τις παραπάνω δράσεις σταθήκαμε αρωγός προς τις ντόπιες επιχειρήσεις που επιθυμούν την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Πάνω από όλα όμως και, πίσω από τους αριθμούς κρύβεται η ανθρώπινη υπόσταση. Χάρει στην Αναπτυξιακή Στρατηγική μας, 68 καινοτόμοι αγρότες- επιχειρηματίες και 300 νέοι επιστήμονες & ερευνητές παρέμειναν στον τόπο μας, εργαζόμενοι σε πρωτοποριακά έργα και τεχνικές, με Αιχμή του Δόρατος την Αγροδιατροφική Καινοτομία. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, για να υποστηρίξουμε τους παραγωγούς μας να εξελιχθούν σε καινοτόμοι επιχειρηματίες.

– – –

Λυκούργος Κ. Σταυρουλόπουλος

πηγη:pelop.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *